Keskkonda ohustav avarii võib takistada Ust-Luuga naftasadama avamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Ust-Luuga sadamale.
Vaade Ust-Luuga sadamale. Foto: SCANPIX

Venemaale rajatavas uues Ust-Luuga naftaterminalis Eesti piiri lähedal toimus selle kuu keskel potentsiaalselt keskkonnaohtlik avarii enne, kui see jõudis tööd alustada, teatas sadamahanke turvalisuse eest vastutav Venemaa riiklik järelvalveasutus Rostehnadzor, uue naftasadama avamine lükkub ilmselt edasi.

Ust-Luuga terminalirajatises leidis väidetavalt juba 16. novembril aset kolm suuremat kaldapinnase varingut merre, mille tulemusel sai kahjustada sadamasild. Õnnetuste seeria tuli alles reedel avalikuks uudisteagentuuri Reuters kaudu, kes sai oma valdusse koopia Rostehnadzori kirjast Venemaa asepeaminister Igor Setšinile. Rostehnadzori juhataja Nikolai Kutin hoiatas kirjas ministrile, et naftaterminali kasutuselevõtmisel tekiks Ust-Luuga õnnetuse tagajärjel tõsiste majanduslike ja keskkonnakahjude oht.

Ust-Luuga naftaterminal pidi alustama tööd käesoleval aastal. Naftatorujuhtmete operaatorfirma Transneft teatas eelmisel nädalal, et Ust-Luuga kaudu peaks järgneva aasta jooksul veetama läände 20 miljonit tonni naftat.

Venemaa asetranspordiminister Viktor Olerski kinnitas reedel Reutersile, et terminal valmib ikkagi õigeaegselt ja esimesed naftatankerid lahkuvad sealt juba tänavu detsembris. Samas väitis teine allikas Reutersile, et asepeaminister Igor Setšini poolt reedel kokku kutsutud erakorralisel nõupidamisel otsustati Ust-Luuga naftaterminali avamine edasi lükata eeloleva aasta esimese kvartali lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles