USA on lootusrikas Jeemenis rahu saavutamise osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Sanders senatis Jeemenist kõnelemas.
Bernie Sanders senatis Jeemenist kõnelemas. Foto: TASOS KATOPODIS / AFP

USA välisminister Mike Pompeo avaldas neljapäeval arvamust, et ÜRO vahendatud rahukõnelusi Jeemeni vaenupoolte vahel võib saata edu.

"Edasine töö ei saa olema lihtne, kuid me oleme näinud, et paljude arvates võimatu on saamas teoks," ütles minister.

"USA kiidab heaks Rootsi rahukõnelustel osalejate saavutatud edusammud ja on lootusrikas, et läbirääkimised võivad saada uueks peatükiks Jeemeni kriisi lahendamisel," lisas Pompeo.

USA senat hääletas neljapäeval lõpphääletusel Saudi Araabia juhitud liitlaste toetamise lõpetamise poolt Jeemeni sõjas. Peamiselt sümboolne resolutsioon on siiski hoiatuseks president Donald Trumpile ja Saudi Araabiale. 

USA senatis võeti neljapäeval ühtlasi vastu resolutsioon, mille kohaselt on ajakirjanik Jamal Khashoggi surma eest vastutav Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.

Senaator Bernie Sanders nimetas hääletust ajalooliseks hetkeks.

"Näidakem maailmale, et USA ei osale enam maailma suurimas humanitaarkatastroofis," ütles Sanders.

USA kongress on võtnud Saudi Araabia juhitava koalitsiooni õhusõja suhtes Jeemenis karmima hoiaku pärast sõja tsiviilohvrite arvu paisumist ja ajakirjanik Khashoggi tapmist Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis. 

USA toetab praegu Saudi Araabia koalitsiooni sõjapidamist luureandmete ja sõjalennukite õhus tankimisega.  

Iraan tervitas neljapäeval ÜRO vahendatud Jeemeni rahukõnelusi ja nimetas nende käiku paljulubavaks.

"Tervitame kokkuleppeid kahe poole vahel ja näeme positiivseid edasiminekuid, mis on paljulubavad kõneluste edasiseks kulgemiseks," ütles välisministeeriumi eestkõneleja Bahram Ghasemi.

Saudi Araabia ja tema koalitsioonipartnerid toetasid varem päeval tehtud avalduses samuti tugevalt Rootsis peetud rahukõnelustel ÜRO vahendusel saavutatud Hodeida relvarahulepet.

ÜRO peasekretär António Guterres teatas neljapäeval mitmest läbimurdest Jeemeni valitsuse ja šiiamässuliste huthide rahukõnelustel, muu hulgas relvarahust lahingutes Hoideida sadama pärast ja mõlema poole vägede väljatõmbamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles