Uskumatu missioon: Lundi ülikool päästis tudengi ISISe sõjatsoonist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi väed riigi idaosas.
Iraagi väed riigi idaosas. Foto: Arianna Pagani/SIPA / Arianna Pagani/SIPA / Scanpix

Lundi ülikool Rootsis sai hakkama uskumatu päästemissiooniga, kui keemiaprofessor lähetas Islamiriigi sõjatsooni grupi palgasõdureid, et tuua sealt tagasi Rootsi ülikooli doktorant ja tema perekond, kirjutas väljaanne The Local.

Analüütilise keemia professor Charlotta Turner sai 2014. aastal oma doktorandilt Firas Jumaahilt tekstisõnumi, milles mees kirjutas, et kui ta pole nädala jooksul Rootsi naasnud, võib eeldada, et ta ei doktoritööd ei kaitse.

Jumaahi saatis õppejõule sõnumi, kui tema ja ta pere peitsid end Iraagi põhjaosas, ühes mahajäetud tehasehoones, mille ümber tegutsesid Islamiriigi võitlejad. Jumaahi on pärit Iraagist ja ta on ISISe poolt vihatud ja tagakiusatud jeziidi kogukonna liige.

«Mul ei olnud sel hetkel üldse loodust,» ütles Jumaahi. «Ma olin meeleheitel. Ma lihtsalt tahtsin oma õppejõudu toimuvast teavitada. Ma ei arvanud, et ta oleks suuteline meie heaks midagi tegema.»

Doktorant Firas Jumaah (vasakul) ja tema juhendaja Charlotta Turner.
Doktorant Firas Jumaah (vasakul) ja tema juhendaja Charlotta Turner. Foto: twitter.com

Jumaahi sõitis vabatahtlikult Iraagi sõjatsooni pärast seda, kui ta abikaasa talle helistas ja ütles, et ISISe võitlejad olid vallutanud kõrvalküla, tapnud kõik mehed ja orjastanud naised. 

«Mu naine oli täielikus paanikas. Kõik olid ISISe käitumisest šokeeritud,» ütles Jumaahi. «Ma astusin esimesele lennukile, et olla seal koos perega. Milline oleks minu edasine elu, kui teaksin, et nendega seal midagi juhtub?»

Ent Jumaahi õppejõud tahtis tegutseda. 

«Toimuv oli täiesti vastuvõetamatu,» ütles Turner. «Ma olin nii vihane, et Islamiriik surus end meie maailma, seades hädaohtu minu doktorandi ja tema perekonna, segades tema uurimistööd.» 

Ta võttis ühendust Lundi ülikooli tollase turvaülema Per Gustafsoniga. 

«Tundus nagu oleks ta sellist missiooni oodanud,» sõnas õppejõud. «Per Gustafsoni ütles, et neil on transporti ja turvalisust puudutav kokkulepe, mis kehtib kogu maailmas.»

Paari päeva jooksul palkas Gustafson turvafirma, kes korraldas kogu päästeoperatsiooni. Mõni päev hiljem tegid kaks relvastatud džiipi palgasõduritega pardal Jumaahi peidukoha lähedal kõva lärmi. Nad võtsid mehe, tema abikaasa ja kaks last peale ning kihutasid Erbili lennujaama.

«Ma pole end kunagi nii priviligeeritult tundnud, olin kui VIP,» ütles Jumaah. «Ent samal ajal tundsin end kui argpüks, sest jätsin maha oma ema ja õed.»

Õnneks elas ülejäänud perekond ISISe okupatsiooni üle, Jumaah kaitses doktoritöö ja töötab nüüd Malmös farmaatsiaettevõtte heaks. Perekond on peaaegu tasunud ülikoolile oma päästemissiooniga kaasnenud kulud.

«See oli eriline sündmus. Minu teada pole ükski ülikool olnud millegi sellisega seotud,» ütles Gustafson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles