Iirlasest majandusteadlane Eoin Drea: Iiri piir oleks nagu Berliini müür

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dundalki lähedal karjamaal seisab praegu piirisilt, mida tänu Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa vabale liikumisele vaja ei lähe.
Dundalki lähedal karjamaal seisab praegu piirisilt, mida tänu Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa vabale liikumisele vaja ei lähe. Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Kui Iirimaa selja taga ei seisaks Euroopa Liit, oleks Ühendkuningriik nad Brexiti kõneluste käigus juba mitu kuud tagasi merre lükanud, ütleb iirlasest majandusteadlane Eoin Drea intervjuus Postimehele.

Millised meeleolud valitsevad Iirimaal seoses viimaste Brexiti-arengutega?

Kasvav mure ja hirm. Inimesed hakkavad nägema, et on suur tõenäosus, et Briti poliitiline süsteem ei lase süsteemsel Brexitil toimuda. Kui nii peaks minema, oleks see Iiri majandusele katastroof. Aga mitte ainult majandusele, vaid ühiskonnale üldisemalt.

Iirlased ei uskunud, et britid võiksid päriselt Brexiti poolt hääletada. Kui see juhtus, siis ei tundunud võimalikuna n-ö kõva Brexit. Nüüd on iirlaste meeleolu muutunud ja pahameel suureneb.

Kui Enda Kenny oli veel Iirimaa peaminister (konservatiivse Fine Gaeli poliitik juhtis Iiri valitsust 2011–2017 – toim), oli tal toonase Briti peaministri David Cameroniga mitu kohtumist, kus ta tõi välja probleemid, mis võivad kerkida Iirimaal ja Põhja-Iirimaal, kui Ühendkuningriik peaks toetama EList lahkumist.

Briti poliitikud seda oma referendumikampaanias tegelikult kunagi ei arutanud. Iirimaad suuresti eirati. Siin me nüüd oleme – kaks pool aastat hiljem – britid on lõpuks tagajärgedest aru saanud. Mitte ainult Iiri Vabariigile, vaid ka Põhja-Iirimaale ja Šotimaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles