Brasiilia president allkirjastas itaallasest vasakäärmuslase väljaandmisotsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cesare Battisti.
Cesare Battisti. Foto: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP

Brasiilia president Michel Temer allkirjastas reedel Itaalia päritolu vasakäärmuslase Cesare Battisti väljaandmisotsuse, teatas tema ametkond.

"President allkirjastas väljaandmisotsuse Cesare Battisti osas," kinnitati teadaandes.

Brasiilia kohtunik andis neljapäeval käsu vahistada Battisti, kes on Itaalias neljas mõrvas süüdi mõistetud ja kelle väljaandmist taotleb Rooma. Brasiilia ülemkohtu kohtunik Luiz Fux ja palus saata vahistamismääruse rahvusvahelisele politseiorganisatsioonile Interpol. 

Itaalia on püüdnud korduvalt saavutada aastaid Brasiilias elanud 63-aastase Battisti väljaandmist. Väljaandmise eest kaitses teda aastaid Brasiilia korruptsiooni eest vanglakaristust kandev vasakpoolne ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva.

Battisti saadeti Itaalias vangi 1970. aastatel aktiivselt tegutsenud marksistlikku rühmitusse Relvastatud Proletaarlased Kommunismi Eest kuulumise eest. 1981. aastal õnnestus tal põgeneda vanglast ja Itaaliast Prantsusmaale. 

Itaalia kohus mõistis Battisti tagaselja süüdi kahe Itaalia politseiniku tapmises, lihuniku mõrvas osalemises ning juveliiri mõrva kavandamises, kes hukkus tulevahetuses, mille tagajärjel saadud vigastuste tõttu jäi tema poeg ratastooli. 

Battisti on tunnistanud rühmitusse kuulumist, kuid eitab seotust selle sooritatud mõrvadega. 

Battisti varjas end Itaalia võimude eest 30 aastat Mehhikos ja Prantsusmaal, saabudes Brasiiliasse 2004. aastal, kus ta elas salaja kuni vahistamiseni 2007. aastal Rio de Janeiros.

Seejärel veetis Battisti neli aastat vangis, kuni Lula keelas presidendi määrusega tema väljaandmise Itaaliale. 

2011. aastal Battisti vabanes ning talle anti Brasiilias alaline elamisluba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles