Jeemenis puhkes Hodeida ümbruses taas tulevahetus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hodeida turul.
Hodeida turul. Foto: ABDO HYDER / AFP

Jeemenis puhkes reedel Hodeida sadamalinna ümbruses taas tulevahetus pärast ÜRO vahendatud vaherahu sõlmimist, teatasid kohalikud elanikud.

Kuulda oli suurtükituld linnast lõunas ja lääneosas tulevahetust umbes iga veerand tunni tagant.

Vaherahu oli jõustunud keskööl.

Jeemeni kodusõja vaenupooled leppisid sel nädalal Rootsis peetud kõnelustel kokku relvarahus Hodeidas, kus asub humanitaarabi kohaletoimetamiseks kriitilise tähtsusega sadam.

ÜRO eriesindaja Martin Griffiths manitses varem päeval, et Jeemenis tuleb luua "vastupidav ja kompetentne vaatlussüsteem". 

"Vaatlejate kohalolu on hädavajalik. Tähtis esimene samm on anda ÜRO-le juhtroll sadamates," ütles Griffiths ÜRO Julgeolekunõukogule.

Jeemenis ähvardab 14 miljonit inimest näljahäda ja 20 miljonit elab toidupuuduses.

USA välisminister Mike Pompeo avaldas neljapäeval arvamust, et ÜRO vahendatud rahukõnelusi Jeemeni vaenupoolte vahel võib saata edu.

"Edasine töö ei saa olema lihtne, kuid me oleme näinud, et paljude arvates võimatu on saamas teoks," ütles minister.

"USA kiidab heaks Rootsi rahukõnelustel osalejate saavutatud edusammud ja on lootusrikas, et läbirääkimised võivad saada uueks peatükiks Jeemeni kriisi lahendamisel," lisas Pompeo.

USA senat hääletas neljapäeval lõpphääletusel Saudi Araabia juhitud liitlaste toetamise lõpetamise poolt Jeemeni sõjas. Peamiselt sümboolne resolutsioon on siiski hoiatuseks president Donald Trumpile ja Saudi Araabiale. 

Senaator Bernie Sanders nimetas hääletust ajalooliseks hetkeks.

"Näidakem maailmale, et USA ei osale enam maailma suurimas humanitaarkatastroofis," ütles Sanders.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles