USA kohtunik kuulutas Obamacare'i põhiseadusevastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obamacare'i silt.
Obamacare'i silt. Foto: Alan Diaz / AP/Scanpix

Texase föderaalkohtunik otsustas, et Obamacare - USA endise presidendi Barack Obama poolt 2010. aastal heaks kiidetud tervishoiuseadus - on põhiseadusevastane.

Opositsioonilised demokraadid on lubanud otsuse edasi kaevata.

Ringkonnakohtunik Reed O'Connor langetas otsuse osariigi mitme vabariiklasest peaprokuröri ja ühe kuberneri esitatud hagis föderaalvalitsuse tervishoiuseaduse vastu, mille ametlik nimi on Affordable Care Act.

Asi jõuab tõenäoliselt ülemkohtusse, kus on tänini ametis viis kohtunikku üheksast, kes hääletasid 2012. aastal ühest teises kohtuasjas Obamacare' poolt.

President Donald Trump kiirustas kohtuotsust tervitama.

«Vau, kuigi see polnud üllatus, väga lugupeetud Texase kohtunik kuulutas just Obamacare' põhiseadusevastaseks. Suurepärane uudis Ameerika jaoks!» säutsus president ja lisas, et oli seda ette ennustanud.

Trump kannustas esindajatekoja spiikriametisse astuvat Nancy Pelosit ja senati demokraatide vähemuse liidrit Chuck Schumerit, et võetaks kiiresti vastu tugev seadus, mis tagab suurepärase tervishoiu.

Pelosi ja Schumer reageerisid kohtuotsusele vihaste avaldustega, nimetades seda vabariiklaste pealetungiks  ameeriklaste ligipääsule taskukohasele tervishoiule.

Pelosi kinnitas, et absurdne kohtuotsus, mille eest vastutavad täielikult vabariiklased, kaevatakse otsekohe edasi.

Schumer ütles, et kui see kohutav otsus kõrgemates kohtutes jõusse jäetakse, on see katastroof kümnetele miljonitele Ameerika peredele, eriti haigusseisundiga inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles