EL ärgitab Türgit hoiduma ühepoolsest sõjalisest tegutsemisest Süürias (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht ärgitas laupäeval Türgit hoiduma ühepoolsest sõjalisest tegutsemisest Süürias, kus Ankara ähvardab USA toetatud kurdi üksust uue pealetungiga.

«Avaldused võimalikust Türgi sõjaoperatsioonist Kirde-Süürias tekitavad muret,» lausus Federica Mogherini.

«Meil on ühine eesmärk lõpetada vägivald, seljatada terrorism ning edendada stabiilsust Süürias ja piirkonnas laiemalt. Seepärast ootame, et Türgi võimud hoiduvad ühepoolsetest tegevustest, mis tõenäoliselt õõnestavad Daeshi-vastase koalitsiooni püüdlusi või ähvardavad suurendada Süüria ebastabiilsust,» lausus Mogherini viitega äärmusrühmitusele Islamiriik.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles kolmapäeval, et Türgi käivitab lähipäevil Süürias operatsiooni kurdi Rahvakaitseüksuse (YPG) vastu. Üksust toetab Washington, kuid Ankara peab seda terrorirühmituseks.

Pentagon hoiatas kolmapäeval, et mis tahes ühepoolne sõjaline tegutsemine Põhja-Süürias on "vastuvõetamatu".

Mogherini rõhutas, et Türgi on "selles kriisis ja piirkonnas kriitiliselt tähtis tegutseja".

«Ajal mil võitlus Daeshi vastu on sisenemas lõppfaasi, peaksid kõik osapooled töötama selle eelseisva kaotuse tagamisele,» lisas ta.

Türgi mis tahes sõjalise sammu YPG vastu teeb keerulisemaks tõenäosus, et Türgi sõdurid satuvad silmitsi YPG ridades tegutsevate USA sõduritega.

Reedel tundus, et Erdoğan meelt ei muuda. Türgi on «pühendunud rahu ja turvalisuse tagamisele Eufrati (jõest) idas asuvates piirkondades», rõhutas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles