Jeemenis Hodeidas puhkesid öösel lahingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavatud jeemenlane haiglas lamamas.
Haavatud jeemenlane haiglas lamamas. Foto: STRINGER / AFP/Scanpix

Jeemeni sadamalinna Hodeida äärealasid raputasid ööl vastu tänast kokkupõrked ning õhurünnakud, teatasid valitsusmeelsed allikad ja linna elanikud.

Öösel hukkus lahingutes ja õhurünnakutes Hodeida provintsis vähemalt 22 huthi šiiamässulist, ütles Jeemeni rahvusvaheliselt tunnustatud valitsust toetavate relvajõudude allikas AFP-le. Kokku hukkus lahingutes allika teatel vähemalt 29 võitlejat. 

Al-Durayhimi piirkonnas, mis asub Hodeida linnast 20 kilomeetrit lõunas, võeti seitse huthi mässulist vangi, lisas ta. 

Lahingud on olnud intensiivsed ja sõjalennukeid oli linnas kuulda kogu öö kuni kella viieni hommikul, ütles kohalik Hodeida elanik telefonis uudisteagentuurile. 

Jeemeni vaenupooled leppisid sel nädalal pärast kõnelusi Rootsis kokku relvarahus terves Hodeida provintsis, kus asub strateegilise tähtsusega sadamalinn. 

ÜRO vahendatud relvarahu nägi ette, et vaenupooled tõmbavad oma sõdurid ka rindejoonelt tagasi. 

Huthid süüdistasid eile valitsusvägesid, keda toetab Saudi Araabia sõjaline koalitsioon, uutes suurtükirünnakutes Hodeida linna elurajoonide vastu. 

Äärmiselt alatoitunud Jeemeni poiss haiglas. 
Äärmiselt alatoitunud Jeemeni poiss haiglas. Foto: Hani Mohammed / AP

Jeemenis ähvardab 14 miljonit inimest näljahäda ja 20 miljonit elab toidupuuduses. Läbi Hodeida sadama saabub riiki suur osa rahvusvahelisest humanitaarabist.  

Konfliktis on hukkunud umbes 10 000 inimest, väidab ÜRO, kuid humanitaarorganisatsioonide teatel võib see arv olla umbes viis korda kõrgem. 

Jeemeni šiiamässulised hõivasid pealinna Sanaa 2014. aasta septembris ning järgnevatel kuudel langes nende kätte suur osa riigi põhjaosast, sundides president Abedrabbo Mansour Hadit ja tema valitsust eksiili minema.

Saudi Araabia ja tema liitlased sekkusid valitsuse poolel Jeemeni sõtta 2015. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles