KOHALIK VAADE. Jõud on Sloveenias naiste käes

Jure Brankovič
, ajakirjanik, Ljubljana
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
55-aastane kindralmajor Alenka Ermenc sai Sloveenia kaitseväe ülemaks novembri lõpus. Ta on esimene naine, kes juhib ühe NATO liikmesriigi relvajõudusid. FOTO: Darko Bandic/Ap/Scanpix
55-aastane kindralmajor Alenka Ermenc sai Sloveenia kaitseväe ülemaks novembri lõpus. Ta on esimene naine, kes juhib ühe NATO liikmesriigi relvajõudusid. FOTO: Darko Bandic/Ap/Scanpix Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Vähem kui kaks nädalat pärast seda, kui Sloveenia kaitseväe juhatajaks sai naine, kindralmajor Alenka Ermenc, pani riigi valitsus ametisse ajaloo esimese naissoost politseijuhi – Tatjana Bobnar võttis Sloveenia korrakaitse juhtimise üle eelmisel nädalal, pärast 19 aasta pikkust teenistust kriminaaluurijana.

Kui Sloveenias ei üllatanud kumbki valik eriti kedagi, siis ülejäänud maailmas põhjustas uudis paraja tormi. Sloveeniast sai esimene NATO riik, mille relvajõude juhib naine.

«Ettepanek nimetada ametisse kindralmajor Ermenc tehti, lähtudes tema kogemusest Sloveenia armee üksuste ülemana, tema panusest professionaalse sõjaväe loomisel ning tema tsiviil- ja sõjaväelisest haridusest,» teatas valitsus.

Ermenc alustas sõjaväelist karjääri Sloveenia Territoriaalkaitses, mis mängis keskset rolli lühikeses sõjas, mille käigus riik 1991. aastal Jugoslaaviast eraldus ja iseseisvus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles