Mali valitsus saadab riigi põhjaossa lisajõude

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali sõdurid Timbuktu lähistel patrullimas.
Mali sõdurid Timbuktu lähistel patrullimas. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP

Mali valitsus teatas pühapäeval kasvavate murede tõttu riigi põhjaosa julgeolekuolukorra pärast lisajõudude saatmisest Timbuktu linna.

Timbuktusse saadetakse täiendavad 350 politseinikku, poolsõjaväelist sandarmi ja sõdurit, ütles peaminister Soumeylou Boubèye Maïga laupäeval pealinnas Bamakos ajakirjanikele.

Külaskäigult Mali põhjaossa naasnud Maïga ei öelnud, millal lisajõud Timbuktusse saabuvad, kuid tema ametkonna teatel juhtub see 2019. aasta algul.

Maïga sõnul loob valitsus ka uue piirivalveameti ja suurendab logistilist toetust julgeolekujõududele.

Kohalikud kurtsid visiidi käigus peaministrile, et autode ärandamine ja röövid on vähendanud piirkonnas julgeolekut.

«Need, kes neid rööve korraldavad, on bandiidid, kes on liidus terroristidega,» ütles Maïga kohalikele elanikele. «Igaüks peab otsustama, kumba leeri ta kuulub, ja aitama julgeolekujõude.»

Prantsusmaa aitas Mali vägedel maha suruda pühasõdalaste ülestõusu, mille tagajärjel langes 2012. aastal nende kätte suur osa riigi rahutust põhjaosast.

Ehkki pühasõdalased said järgnenud aastatel lüüa ja nad kihutati suurematest linnakeskustest välja, on vaatamata 2015. aasta rahuleppele suured alad endiselt Mali valitsuse kontrolli alt väljas.

Rahulepe sõlmiti peamiselt oma riiki nõudvate tuareegi rühmitustega ja selle eesmärk oli isoleerida islamistid. Mali julgeolekujõududel aitab lisaks Prantsuse sõduritele riigis julgeolekut tagada ka ÜRO rahuvalvemissioon MINUSMA.

Pühasõdalaste rünnakud pole siiski lakanud ja neid korraldatakse aeg-ajalt ka Mali kesk- ja lõunapiirkondades ning teisel pool piire Burkina Fasos ja Nigeris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles