Türgi kaguosas avaldati meelt elamiskuludega seoses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud naised Diyarbakiri meeleavaldusel.
Kohalikud naised Diyarbakiri meeleavaldusel. Foto: SERTAC KAYAR / REUTERS

Türgi kaguosas asuvas Diyarbakiris avaldasid tuhanded inimesed pühapäeval meelt elamiskulude kasvuga seoses, teatasid meediakanalid.

Ametiühingute organiseeritud meeleavaldusel pidasid korda suured politseijõud.

Inimesed protesteerisid viimaste kuude järsu hinnatõusu vastu ja nõudsid muu hulgas ka seoses 2016. aasta riigipöördekatsega vallandatud inimeste tööle ennistamist.

Türgi majandus on kannatanud liiri järsu languse tõttu, mida põhjustas diplomaatiline tüli Ühendriikidega. Inflatsioon oli oktoobris 25,24 protsenti, kuid langes novembris 21,62 protsendile.

Türgi aastane majanduskasv aeglustus kolmandas kvartalis 1,6 protsendile, võrreldes eelneva kvartali 5,2-protsendise kasvuga.

Kvartalivõrdluses kahanes majandus hooajaliselt ja kalendripäevadega tasandatud andmetel 1,1 protsenti, lisas statistikaamet, viidates valuutakriisile ja kõrgele inflatsioonile.

Türgi majandus sattus augustis kriisi, kui USA-Türgi diplomaatiline tüli viis liiri järsku langusesse. Majandust räsis ka oktoobris 25,2 protsendini kiirenenud inflatsioon.

Tüli lahenemise järel oktoobris on liir aga taas dollari suhtes tugevnenud ja keskpanga intressimäärade tõstmise järel aeglustus inflatsioon novembris 21,6 protsendile.

Capital Economicsi arenevate turgude vanemökonomist Jason Turvey hoiatas esmaspäeval, et Türgi majandus on neljandas kvartalis tõenäoliselt sattunud "tehnilisse langusesse". Majanduslangust defineeritakse kui kahte järjestikku kvartalit, mil majandus on võrreldes eelneva kvartaliga kahanenud.

Turvey sõnul prognoosib Capital Economics, et Türgi majandus kahaneb tuleval aastal 0,5 protsenti, samas kui keskmiselt prognoosivad analüütikud Türgile tulevaks aastaks 0,6 protsendist majanduskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles