Berliini kool keeldus vastu võtmast paremäärmusliku poliitiku poega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD logo.
AfD logo. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Üks Berliini kool lükkas tagasi paremäärmuslikku erakonda AfD (Alternatiiv Saksamaale) kuuluva poliitiku lapse avalduse seal õppimiseks. Lapse isa arvates oli otsus poliitiliselt motiveeritud. 

Waldorfkooli 20 esindajat kohtusid korduvalt AfD poliitiku ja tema abikaasaga ning otsustasid avalduse tagasi lükata hoolimata sellest, et laps käib juba sama kooliga seotud lasteaias. Väidetavalt küsitleti vanemaid nende poliitiliste vaadete osas.

Waldorfkool julgustab vanemate aktiivset osalemist koolielus. Sellest lähtuvalt leiti, et konfliktioht on nende lapsevanemate puhul liialt kõrge.

«Otsisime üksmeelset lahendust konfliktile, aga ei leidnud seda,» ütles direktor. «Selle konflikti puhul ei näe kool võimalust laps piisavalt erapooletult vastu võtta, aga see on eeldus lapse arengu toetamiseks,» lisas direktor.

Paremäärmuslik AfD on korduvalt õpetajaid kritiseerinud, sest väidetavalt ässitavad pedagoogid õpilasi nende ksenofoobsete ja natsionalistlike vaadete vastu üles. AfD on isegi aluse pannud veebilehele, mille kaudu on võimalik õpilastel teada anda õpetajatest, kes erakonnast halba räägivad.

Saksamaa erakoolidel on õigus õpilasi valida, aga seda tehes ei tohi kedagi diskrimineerida. Ehkki juhtumile üritatakse anda poliitiline pööre, siis selle konkreetse kooli puhul oli 30 vaba kohta, avaldusi tuli aga 140 ja sel põhjusel sai valdav enamus taotlejatest eitava vastuse.

Anonüümseks jääda soovinud AfD poliitik ütles ajalehele Berliner Kurier, et tal on otsusest kahju. «Meile meeldis see kool väga. Kuidas me nüüd oma lapsele selgitame, et tema sõbrad saavad järgmisel aastal waldorfkooli minna, aga tema pole teretulnud?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles