Poola välisminister: Prantsusmaa on Euroopa haige mees (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisministri sõnul viitavad nädalaid kestnud meeleavaldused ja rünnak Strasbourgi jõuluturul, et Prantsusmaaga on midagi valesti.
Poola välisministri sõnul viitavad nädalaid kestnud meeleavaldused ja rünnak Strasbourgi jõuluturul, et Prantsusmaaga on midagi valesti. Foto: Chris HubyLe Pictorium / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Prantsusmaa on Euroopa haige mees ning selle probleemid kahjustavad kogu piirkonda, ütles Poola välisminister Jacek Czaputowicz täna.

Välisminister viitas sõnavõtus niinimetatud kollavestide protestidele, mis Prantsusmaal mitmel järjestikusel nädalal aset on leidnud, aga ka 11. detsembril Strasbourgis korraldatud rünnakule, milles hukkus viis inimest.

«Prantsusmaa on Euroopa haige mees. Ta on Euroopa pidur, Poola seevastu ere täpp,» lausus Czaputowicz.

«See terrorirünnak tõestab, et Prantsusmaaga on midagi valesti. Viimaste nädalate meeleavaldused, president (Emmanuel) Macroni taandumine riigireformidest - see on kurb,» lausus välisminister. 

«Kui te samal ajal peate Poolale epistlit, siis on midagi valesti. Esmalt peate omaenda riiki tooma mõningase korra,» lisas ta.

Czaputowiczi avalduse taustaks on pinged Poola ja Prantsusmaa vahel pärast seda, kui Poolas tuli 2015. aastal võimule populistlik erakond Seadus ja Õiglus (PiS).

Varssavi ja Pariisi suhted jahenesid 2016. aasta oktoobris, kui poolakad katkestasid Prantsuse kompaniiga Airbus läbirääkimised 50 Caracal kopteri ostmise mitme miljardi euro eest.

Eelmisel aastal süüdistas Macron poolakaid sotsiaalses dumpingus ehk madalate tööjõukulude kasutamises välisinvestorite ligimeelitamiseks. Samuti on Prantsusmaa president kriitiline Poola vastuolulise kohtureformi suhtes, mis Euroopa Liidu sõnul ohustab Poola kohtusüsteemi sõltumatust. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles