Bagdadi rünnakus hukkusid kümned palverändurid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bagdadi šiiitide linnaosas tappis ja vigastas naissuitsiidipommitaja täna kokku ligi sadat peamiselt iraani päritolu palverändurit, kes olid saabunud tähtsale usufestivalile, röövides elu neist igalt kolmandalt.

 

Plahvatus raputas julgeolekujõudude kontrollpunkti imaam Moussa al-Kadhimi mošee juures Kadhimiya piirkonnas, kus šiiausulised moslemid valmistusid tähistama Ashura püha, mis märgib prohvet Muhamedi pojapoja Husseini surma, vahendas Reuters.

«Pommivööga naisel õnnestus jõuda ühe julgeoleku kontrollpunktini austatud Kadhimi pühamu juures ja ennast palverändurite summa sees õhku lasta,» kirjeldas kindralmajor Qassim Moussawi juhtunut.

Pressiesindaja pakkus esmalt hukkunute arvuks 35 ja vigastatute arvuks 65 inimest, kuid julgeolekuallikate sõnul sai surma vähemalt 38 inimest. Moussawi sõnul olid suurem osa tänastest ohvritest palverändurid šiiitlikust naaberriigist Iraanist.

Iraagi julgeolekujõud võtavad üha suuremat vastutust julgeoleku tagamise eest riigis, haarates ohjad taanduma hakkavatelt USA vägedelt, sest olukord on viimase aasta jooksul märgatavalt rahunenud, kuid äärmuslased korraldavad suitsiidirünnakuid siiski regulaarselt.

Bagdadi samas piirkonnas õhiti pomm ka detsembri viimasel nädalavahetusel, kui rünnati üht takso- ja bussipeatust. Siis sai surma veerandsada inimest, nende seas naised ja lapsed. Minevikus on selliseid rünnakuid korraldanud tavaliselt sunniidid.

Ashura nädal ajab traditsiooniliselt liikvele sajad tuhanded šiiidid, kes külastavad oma püha linna Kerbalat, mis asub pealinnast vähem kui saja kilomeetri kaugusel edelas. See on šiiausuliste kalendris üks tähtsamaid pühasid.

2004. aastal hukkus sel ajal kokku rohkem kui poolteistsada palverändurit, kui koordineeritud enesetapurünnakud raputasid pühamuid nii Bagdadis kui ka Kerbalas. Tollased aktsioonid tähistasid paar aastat väldanud sektantliku vägivallalaine algust Iraagi konfliktsemates piirkondades.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles