May ärgitas Briti parlamenti mitte toetama teist Brexiti referendumit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May kutsus Briti parlamenti üles mitte toetama teist Brexiti-referendumit.
Suurbritannia peaminister Theresa May kutsus Briti parlamenti üles mitte toetama teist Brexiti-referendumit. Foto: Alastair Grant / AP / Scanpix

Briti peaminister Theresa May ärgitas esmaspäeval parlamendisaadikuid mitte toetama teist referendumit Euroopa Liidust lahkumise üle, ja lubas panna lahkumisleppe alamkojas hääletusele 14. jaanuariga algaval nädalal.

May kutsus parlamendis eelmise nädala ELi tippkohtumise tulemustest ülevaadet andes saadikuid «mitte petma Briti rahva usaldust püüetega korraldada teine referendum». 

«Teine referendum tekitaks korvamatut kahju meie poliitika aususele. Sellega ütleksime miljonitele demokraatiat usaldanud inimestele, et meie demokraatia ei anna tulemusi,» lausus peaminister ja lisas, et «see ei viiks meid kuidagi edasi». 

Olukorras, kus May valitsuse ja ELi vahel saavutatud kokkuleppele on vastuseis kõigis alamkoja leerides, on Suurbritannias hoogustunud üleskutseid teise referendumi korraldamiseks.

Peaminister on teise referendumi korduvalt välistanud sõnumiga, et rahva 2016. aasta juunis langetatud otsus EList lahkuda on selge.

«Ma tean, et see ei ole kõigi jaoks parim lepe,» sõnas May. «See on kompromiss, aga kui me hakkame pidama täiuslikku hea vaenlaseks, riskime EList leppeta lahkumisega.» 

May püüab saada ELilt täiendavaid tagatisi Iiri tagavaraplaani «ajutise» iseloomu kohta, mida ELi liidrid läinudnädalasel ülemkogul kinnitasid. 

Eelmisel nädalal lükkas peaminister edasi kavandatud parlamendihääletuse Brexiti leppe üle ja lubas, et alamkoda saab selle üle hääletada enne 21. jaanuari. 

Esmaspäeval ütles May, et hääletus tuleb 14. jaanuariga algaval nädalal. «Me peame jääma truuks oma kohusele viia töö lõpuni,» sõnas peaminister. 

Opositsiooniline Tööpartei ja paljud May enda Konservatiivse Partei saadikud süüdistavad peaministrit hääletuse edasilükkamisega sihilikus ajaraiskamises. 

Opositsioonijuht Jeremy Corbyni sõnul «on peaminister küüniliselt aja ära kulutanud, püüdes manööverdada parlamenti olukorda, kus see peab valima kahe vastuvõetamatu tulemuse vahel: tema kokkulepe või leppeta väljumine». 

May on öelnud, et tema valitsus peab pärast eelmise nädala Euroopa Ülemkogu ELiga lisakõnelusi, kuid Euroopa Komisjoni pressiesindaja Margaritis Schinas lausus esmaspäeval, et «uusi kohtumisi Ühendkuningriigiga ei kavandata». 

Euroopa Komisjon ja Briti valitsus on teatanud, et mõlemad on hoogustanud ettevalmistusi leppeta Brexitiks, kui lahkumislepe Briti parlamendi heakskiitu ei pälvi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles