Corbyn esitas taotluse umbusaldushääletuseks May vastu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May (paremal) ja opositsiooniliider Jeremy Corbyn.
Peaminister Theresa May (paremal) ja opositsiooniliider Jeremy Corbyn. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Briti opositsioonilise Tööpartei liider Jeremy Corbyn esitas esmaspäeval taotluse mittesiduva umbusaldushääletuse korraldamiseks peaminister Theresa May vastu, kui valitsusjuht teatas, et Euroopa Liidust lahkumise lepe pannakse hääletusele alles uuel aastal, 14. jaanuariga algaval nädalal.

«Sellel kojal ei ole usaldust peaministrisse tema suutmatuse tõttu võimaldada alamkojal korraldada sisukas hääletus,» ütles Corbyn enne taotluse esitamist.

Corbyni sõnul oli see samm ainus mõeldav viis, tagamaks Brexiti-leppe hääletust veel sel nädalal.

Valitsus peab olema nõus mittesiduva hääletusega ning isegi siis, kui see on edukas, ei tähenda see automaatselt May kukutamist.

May võitis eelmisel nädala oma konservatiividest parlamendisaadikute usaldushääletuse, kuid selle tulemused näitasid, et kolmandik saadikutest on tema vastu.

Kui enamus alamkoja saadikutest toetab May umbusaldamist, nõrgendab see peaministri võimu veelgi ning võib kaasa tuua hääletuse kogu tema valitsuse üle.

Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust 29. märtsil, kuid pole kindel, kas parlament kinnitab lahkumisleppe või mitte. Kui parlament selle tagasi lükkab, võib ees seista leppeta lahkumine.

Eksperdid hoiatavad, et leppeta lahkumine võib põhjustada tõsiseid häireid kaubanduses ja tuua kaasa finantskriisi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles