USA ei taotle enam Süüria presidendi võimult tõrjumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA erisaadik Süüria küsimustes James Jeffrey.
USA erisaadik Süüria küsimustes James Jeffrey. Foto: Xu Jinquan / imago/Xinhua / Scanpix

USA teatas esmaspäeval, et ei taotle enam Süüria presidendi Bashar al-Assadi võimult tõrjumist, kuid hoiatas, et ei rahasta selle riigi ülesehitamist, kui sealne režiim ei ole "fundamentaalselt teistsugune".

USA eriesindaja Süüria küsimustes James Jeffrey ütles, et Assad peab minema kompromissile, kuna ta ei ole veel võitnud seitse aastat kestnud kodusõda Süürias, kus Washingtoni hinnangul on veel umbes 100 000 opositsioonivõitlejat.

"Me tahame näha režiimi, mis on fundamentaalselt teistsugune. See ei ole režiimi vahetus - me ei püüa Assadist lahti saada," ütles Jeffrey Washingtoni mõttekojas Atlandi Nõukogu.

Prognoosides, et Süüria vajab riigi ülesehitamiseks 300-400 miljardit dollarit, hoiatas Jeffrey, et lääneriigid ja rahvusvahelised finantsinstitutsioonid ei luba raha ilma Süüria kursimuutuseta.

Erisaadiku sõnul ei ole lääneriikidel valmisolekut eraldada raha seni, kuni pole selge, et Süüria valitsus on valmis kompromissiks ja ei tekita edaspidi uut õudust.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon on möönnud, kuigi mitte väga avalikult, et Assad jääb ilmselt võimule.

Kuid välisminister Mike Pompeo hoiatas oktoobris, et USA ei eralda ühtegi dollarit Süüria ülesehituseks, kui Iraan jääb Süüriasse.

Jeffrey kutsus samuti Iraani vägede lahkumisele, kuid ütles, et USA aktsepteerib seda, kui Teheran säilitab Süürias teatud diplomaatilise rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles