Saksamaa maksab sõja eel evakueeritud juutidele kompensatsiooni (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindertranspordi mälestusmärk Berliinis.
Kindertranspordi mälestusmärk Berliinis. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Saksamaa teeb ühekordse makse peamiselt juutidest ellujääjatele, kes evakueeriti lapsena Natsi-Saksamaalt Suurbritanniasse. Ühtlasi tähistatakse 80 aasta möödumist nn Kindertranspordi ehk laste evakueerimiseks mõeldud rongide esmakordsest kasutamisest.

Natsi-Saksamaalt, Austriast, Tšehhoslovakkiast ja Poolast evakueeriti enne Teise maailmasõja algust umbes 10 000 saatjata last. Nad pandi Suurbritannias elama kasuperede juurde, aga ka koolidesse hostelitesse ja taludesse.

Suur osa neist lastest ei näinud enam kunagi oma vanemaid, kellest paljud tapeti natside koonduslaagrites. Nüüd on Saksamaa nõustunud maksma kannatuste eest 2500 euro suurust kompensatsiooni umbes 1000 eakale inimesele, kellest pooled elavad endiselt Suurbritannias.

Esimene laste evakueerimiseks kasutatud rong jõudis Inglismaale Harwichi 1938. aasta 2. detsembril. Sellega pääses Saksamaalt 196 inimest.

Laste evakueerimisega alustati pärast 1938. aasta novembris toimunud Kristalliööd ehk juutide vastu suunatud pogrommi. Seda loetakse suurejoonelise juutide diskrimineerimise alguseks Euroopas, mis viis edasi holokaustini ehk juutide süstemaatilise hävitamiseni.

Pärast vägivallalaine algust hakkasid  juudiperekonnad otsima võimalust oma laste turvalisuse tagamiseks. Briti võimud olid valmis vastu võtma täpsustamata arvu alla 17-aastaseid lapsi Saksamaalt ja Saksamaa poolt annekteeritud aladelt. Vanemad olid sedavõrd meeleheitel, et paljud andsid oma väikelapsed ja imikud suuremate laste hoole alla.

Kindertranspordi rongid Saksamaalt peatati pärast Teise maailmasõja algust 1939. aastal. Rongide kasutamine jätkus Hollandis kuni natside okupatsiooni alguseni 1940. aastal.

Saksamaa on pärast Teise maailmasõja lõppu maksnud 83 riigis elavatele juutidele kompensatsiooniks üle 70 miljardi euro. Mõned Kindertranspordi abil päästetud noored said 1950. aastatel väikese kompensatsiooni, kuid see ei tähenda, et neile nüüd raha välja ei makstaks. Taotlusi hakatakse menetlema järgmise aasta jaanuaris. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles