Soome keelas Jehoova tunnistajatel isikuandmete kogumise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Andree Kaiser / Scanpix

Soome administratiivkohus otsustas, et Jehoova tunnistajate eraviisiline ukselt-uksele andmete kogumine on eelneva nõusolekuta ebaseaduslik.

Soome kohtu otsus järgneb Euroopa õiguskohtu palvele vaadata üle Jehoova tunnistajate praktika alused.

Euroopa kohus teatas juulis, et Jehoova tunnistajate tegevus ukselt-uksele käies isiklikke andmeid kogudes on ebaseaduslik, sest ühendus koostab sellest isikuandmete registrit, mis peab alluma andmekaitseregulatsioonidele.

Nüüd otsustas Soome kohus, et misjonitegevuse käigus isikute nimeloendite koostamine ja isikliku infomatsiooni kogumine nõuab alati isikute nõusolekut.

Andmete kogumise küsimus on olnud päevakorral 2013. aastast, mil justiitsministeeriumi töörühm otsustas, et Jehoova tunnistajate tegevus isiklike andmete kogumisel rikub andmekaitseseadust.

2014. aastal otsustas Helsingi administratiivkohus, et usulahu isikuregister ei ole ebaseaduslik.

Nüüd on justiitsministeeriumi andmekaitseüksus andnud Jehoova tunnistajatele kuus kuud, et isikliku informatsiooni kogumine lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles