Euroopa Liit ja Itaalia jõudsid 2019. aasta eelarve osas kokkuleppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte (paremal) ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte (paremal) ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon ja Itaalia valitsus teatasid täna, et jõudsid Itaalia vastuolulise 2019. aasta riigieelarve osas kokkuleppele.

«Viimaste nädalate intensiivsed läbirääkimised on päädinud lahendusega,» teatas Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis pressikonverentsil Brüsselis. «Lahendus ei ole ideaalne, kuid sellega välditakse ülemäärase eelarvepuudujäägi menetluse algatamist,» lausus Läti ekspeaminister.

Kompromissi saavutamiseks lubas Itaalia loobuda kulukate valimislubaduste elluviimisest, nende seas pensionireform ja kodanikupalk vaestele ja töötutele. Brüssel pakkus vastu paindlikkust ja lubas eelarve hindamisel võtta arvesse erakorralisi asjaolusid, nende seas vajadust moderniseerida taristut pärast ohvriterohket Genova maanteesilla varingut augustis.

«Sisuliselt on see lepe dialoogi võit vastandumise üle,» ütles Euroopa Komisjoni majandusvolinik Pierre Moscovici.

Euroopa Komisjon lükkas oktoobris tagasi Itaalia 2019. aasta eelarvekava, hoiatades, et selle varem lubatust kolm korda suurem puudujääk on vastuolus ELi eelarvereeglitega.

Kuigi plaanitud 2,4-protsendine puudujääk ei oleks ületanud Euroopa Liidus lubatud kolmeprotsendist ülemmäära, märkis Euroopa Komisjon, et puudujääk suurendaks Itaalia niigi suurt võlakoormat.

Nädalate jooksul on Itaalia ja Komisjon leppele lähemale liikunud ja hiljaaegu teatas Rooma, et puudujääki vähendatakse 2,04 protsendile ning, et see tugineks eeldusel, et majandus kasvab aastaga ühe protsendi, mitte 1,5 protsenti nagu seisis esialgses kavas.

2,04 protsendine puudujääk oli aga Komisjonile endiselt vastuvõetamatu ja sel nädalal teatas Rooma, et leidis veel neli miljardit eurot, mida säästa.

Läbirääkimised leppe üle pingestusid taas möödunud nädalal, kui Prantsusmaa president teatas kulukatest meetmetest kollavestide meeleavaldajate rahustamiseks, mis tõstab ka Prantsusmaa eelarvepuudujäägi Euroopas lubatust kõrgemale.

Itaalia valitsus süüdistas Euroopa Komisjoni Itaalia ja Prantsusmaa ebavõrdses kohtlemises, samas kui Moscovici ütles, et erakorralistel asjaoludel ja ajutiselt on üle 3-protsendine puudujääk lubatud.

Itaalia marurahvusliku Liiga ja eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) valitsuse esialgne eelarvekava ületas eelmise valitsuse plaanitud eelarvedefitsiidi kolmekordselt. 

Juunis ametisse astunud populistlik valitsus jagas 4. märtsi valimiste eel kulukaid lubadusi, mis kinnistati hiljem valitsusprogrammis.

Lubaduste seas on ulatuslikud maksukärped koos 780 euro suuruse baassissetuleku ehk kodanikupalgaga töötutele ja madalapalgalistele, mis lähevad valitsusele maksma hinnanguliselt 100 miljardit eurot ajal, kui Itaalia riigivõlg küündib 132 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles