Ajakava paigas: 24. jaanuaril selgub, kas Rootsi saab valitsuse või tulevad uued valimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi parlamendi spiiker Andreas Norlén.
Rootsi parlamendi spiiker Andreas Norlén. Foto: Henrik Montgomery / AFP / Scanpix

Rootsi valitsuskõnelusi juhtiv parlamendi spiiker Andreas Norlén teatas täna, et järgmine peaministrihääletus korraldatakse jaanuari keskel ning vajadusel toimub hääletus veel ka 24. jaanuaril – kui viimane peaks ebaõnnestuma, läheb riik vastu erakorralistele valimistele.

Eelmisel reedel hääletas Rootsi parlament peaministrikandidaadina maha sotsiaaldemokraadi Stefan Löfveni ning juba varem oli peaministrihääletuse kaotanud konservatiivsete Moderaatide juht Ulf Kristersson.

Nädalavahetusel ja selle nädala hakul on spiiker Andreas Norlén pidanud parteijuhtidega kõnelusi ning jõudnud seisukohale, et uut peaministrihääletust pole mõtete enne parlamendi jõulupuhkusele minekut korraldada.

«Hoida Riksdagi sel ajal koos ei ole minu arvates mõttekas,» lausus Norlén.

Selle asemel tahab spiiker, et võimalikud peaministrid Kristersson ja Löfven kasutaks pühadeaega oma kandidatuurile toetuse kogumiseks. Parteijuhid peavad Norlénile asjade käigust aru andma 28. detsembril ja 4. jaanuaril ning esitama võimukõneluste lõppraporti 10. jaanuaril.

«Me ei usu, et parteijuhid saavad kuigi palju jõulupuhkust. Neil seisab sel ajal ees kõva töö,» lisas Norlén. «Kui meid ootab nüüd kolmas peaministrihääletus, siis ma pigem korraldaks seda kandidaadiga, kellel on lootust saada valitud.»

Ta ei välistanud, et keegi kolmas peale Kristerssoni või Löfveni võidaks seada parlamendile hääletuseks üles, kuid samas ei pea spiiker seda tõenäoliseks.

Norléni täna esitatud ajakava kohaselt esitatakse üks suureparteide juhtidest peaministrikandidaadina parlamendile hääletuseks 16. jaanuaril. Kui esitatud kandidaat piisavat toetust ei kogu, toimub neljas ja viimane peaministrihääletus 24. jaanuaril.

Kui ka neljas hääletus Rootsile peaministrit ei anna, tuleb välja kuulutada uued valimised, mis kõige varem saavad toimuda 21. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles