Financial Times valis aasta inimeseks George Sorose (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros.
George Soros. Foto: Sean Dempsey / PA Wire/PA Images/Scanpix

Mainekas Briti väljaanne Financial Times (FT) valis 2018. aasta inimeseks filantroop George Sorose.

Väljaanne märkis, et ehkki nende aasta inimese tiitel läheb tihtipeale inimesele, kes on silma paistnud majandustegevusega, võeti miljardär Sorose puhul arvesse ka tema poolt esindatavaid väärtusi.

88-aastast Ungari päritolu ameeriklast loetakse riskifondide isaks ja maailma üheks kõige mõjuvõimsamaks filantroobiks.

«Ta on liberaaldemokraatia ja avatud ühiskonna lippur. Need on ideed, mis jõudsid tippu külma sõja ajal. Täna rünnatakse neid igast suunast, alates Vladimir Putini Venemaast kuni Donald Trumpi Ameerikani,» kirjutas FT.

Kirjeldatakse, kuidas rohkem kui kolme aastakümne vältel on Soros kasutanud filantroopiat, et võidelda rassismi, autoritaarsuse ja ebatolerantsusega. «Oma pika pühendumusega avatusele, meediavabadusele ja inimõigustele, on ta ligi tõmmanud autoritaarsete režiimide ja eriti Euroopas pead tõstvate populistide viha,» selgitas FT.

«Mind süüdistatakse kõiges, kaasa arvatud Antikristus olemises,» ütles Soros ise. Ta lisas: «Ma tahaks, et mul poleks nii palju vaenlasi, kuid võtan seda märgina, et ma pean järelikult midagi õigesti tegema.»

Soros on antisemiitlike vandenõuteooriate keskmes ning teda kujutatakse tihti globaalse poliitika meistermanipulaatorina.

Paremäärmuslike võrgustike viha on FT sõnul jõudnud peavooluni. Näiteks on Trump süüdistanud Sorost Kesk-Ameerika migrandikaravani rahastamises.

Väljaspool Ameerikat on kunagi Sorose haridusstipendiumi saanud Ungari peaminister Viktor Orban filantroobi oma valimisvankri ette rakendanud. Ungari peaminister süüdistab miljardäri katsetes Euroopa migrantidega üle ujutada.

Orbani erakond Fidesz kasutas Sorose pilti oma valimisplakatitel, mis kriitikute sõnul meenutasid Natsi-Saksamaal levinud pilte naervast juudist.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles