Saksamaa lihtsustab välistööjõu riiki toomist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Volkswageni tehases.
Töölised Volkswageni tehases. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Töökäte puuduse all kannatav Saksamaa lõdvendas täna rändereegleid, et meelitada riiki välistööjõudu.

Kantsler Angela Merkeli valitsus kiitis heaks uue immigratsiooniseaduse, millele peab tuleval aastal heakskiidu andma veel ka parlament.

Majandusminister Peter Altmaier nimetas Saksamaa esimese immigratsiooniseaduse loomist ajalooliseks päevaks.

Seaduse eesmärk on meelitada riiki saksa keelt kõnelevaid oskustöölisi, seda nii Euroopa Liidust kui väljaspoolt. Töölistele lubataks lihtsustatud korras viisasid ja vähem bürokraatiat.

«Meil on vaja tööjõudu kolmandatest riikidest, et tagada meie jõukus ja täita vabu töökohti,» ütles siseminister Horst Seehofer. Oskustöölistele antaks pooleaastane tööviisa, mille jooksul leida töökoht, seda tingimusel, et nad tulevad endaga rahaliselt ise toime.

Vastuoluliseks on osutunud aga osa seadusest, millega lubataks alalise elamisloa andmist asüülitaotlejatele, kelle taotlus on tagasi lükatud, kuid keda ei saa tagasi saata, kuna nende koduriiki peetakse ohtlikuks.

Alalise elamisloa saamiseks, peab inimene olema 18 kuud täiskohaga töökohal, oskama saksa keelt keskmisel tasemel, olema ühiskonda hästi lõimunud ja mitte omama kriminaalset tausta.

«Me ei tohi valesid inimesi tagasi saata,» ütles tööminister Hubertus Hell, märkides, et mitmed hiljuti saabunud pagulased oskavad saksa keelt, töötavad, on töökad ja kasulikud Saksamaale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles