Peking tähistab rahvavabariigi juubelit taas sõjaväeparaadiga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid oktoobris Taevase Rahu väljakul Pekingis.
Hiina sõdurid oktoobris Taevase Rahu väljakul Pekingis. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina kommunistliku rahvavabariigi 60. aastapäeva kavatsetakse tänavu oktoobri esimesel päeval tähistada taas sõjaväeparaadiga Taevase Rahu (Tian'anmeni) väljakul Pekingi südames.



Interfaxi andmetel valitakse juba praegu suureks militaaretenduseks välja sobivaid väeüksusi ning neile eraldatakse pealinna ühes piirkonnas tsoon, kuhu rajatakse harjutamiseks «paraadiküla».

Hiina ametlike infokanalite teatel võtavad paraadist osa erinevate väeliikide sõdurid ning kohale tuuakse ka mitmesugune sõjatehnika.

Massimeediakanalites märgitakse ka seda, et riigi juhtkond nõudis paraadi organisaatoritelt ürituse «ülevat läbiviimist», ent seejuures ka «tõsist tähelepanu vahendite kokkuhoiule».

AFP andmetel on paraadi eest vastutavaks tehtud rahvavabastusarmee peastaabi ülem kindral Chen Bingde. Nagu minevikus, liiguvad sõdurid, tankid ja raketid ka seekord Taevase Rahu (Tian'anmeni) avenüül ning kogunevad lõpuks samanimelisele väljakule tohutu Mao Zedongi portree ette.

«Riigipüha sõjaväeparaad saan demonstreerida Hiina sõjaväe moderniseerimist, kasvu ja suurt edukust ning näidata selle suurt tugevust emamaa kaitsel ja taasühendamisel ning maailma rahu edendamisel,» lisati ametlikus avalduses.

Hiina Rahvavabariik loodi 1. oktoobril 1949. aastal.

Sõjaväeparaade on selle sündmuse tähistamiseks korraldatud seni vaid kuraditosinal korral ning nende eeskujuks olid endise Nõukogude Liidu sõjaväeparaadid Punasel väljakul Moskva südames.

Pekingis korraldati viimati sõjaväeparaad kümne aasta eest, kui tähistati kommunismikantsi poolesajandat aastapäeva. 1989. aastal jäeti aga väidetavalt plaanitud paraad ära, sest mõned kuud varem oli armee uputanud verre tudengite meeleavaldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles