Iisrael ootab ÜRO-lt Hizbollah' ründetunnelite hukkamõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: JACK GUEZ / AFP

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu islamiliikumise Hizbollah' ründetunneleid hukka mõistma ja nõudis, et Liibanon takistaks oma territooriumilt nende kaevamist.

Julgeolekunõukogu koguneb arutama tunnelivõrgustikku, mille šiialiikumine on Iisraeli väitel piiri alla uuristanud. Neli tunnelit on avastatud ja lahti kaevatud.

«Ma kutsun kõiki Julgeolekunõukogu liikmeid Hizbollah' agressiooniakte hukka mõistma, Hizbollah tervikuna terroriorganisatsiooniks kuulutama ja talle rangeid sanktsioone kehtestama,» ütles Netanyahu parlamendis välisajakirjanikele.

Iisrael tahab ka, et Julgeolekunõukogu nõuaks Liibanonilt, et too «ei laseks kasutada oma territooriumi agressiooniaktide läbiviimiseks ja oma kodanikke etturitena» ning toetaks Iisraeli õigust kaitsta end Iraanist lähtuva agressiooni eest.

Iisraeli armee teatas 4. detsembril operatsioonist Põhjakilp, mille eesmärk on hävitada piiri alla kaevatud Hizbollah' niinimetatud ründetunnelid.

Iisrael tahab ühtlasi, et rahvusvaheline kogukond kehtestaks Iraani toetatud Hizbollah'le uued sanktsioonid. Hizbollah' relvastusse kuulub umbes 150 000 raketti, mille raadiusse jäävad peaaegu kõik Iisraeli piirkonnad.

Vene saatkond Iisraelis on teatanud, et president Vladimir Putin rõhutab «vajadust tagada stabiilsus Iisraeli ja Liibanoni vahelisel eraldusjoonel.»

Valge Maja väljendas kuu algupoolel samuti toetust Iisraeli operatsioonile hävitada Liibanoni piiril Iraani toetatud šiialiikumise rajatud tunnelid.

President Donald Trumpi julgeolekunõunik John Bolton ütles, et «USA toetab täielikult Iisraeli püüet kaitsta oma suveräänsust.»

«Veel laiemalt, me ärgitame Iraani ja kõiki selle agente lõpetama regioonis agressiooni ja provokatsioone, mis on vastuvõetamatuks ohuks Iisraelile ja regiooni julgeolekule,» ütles Bolton.

Hizbollah ei ole teatele avalikult reageerinud, kuid ÜRO Liibanoni rahujõud (UNIFIL) teatas, et on tihendanud patrulli piiril, kus Iisraeli buldooserid töötavad.

Hizbollah on olnud alates 1997. aastast terroristliku rühmitusena USA mustas nimekirjas. Rühmitus toetab Süüria kodusõjas president Bashar al-Assadi režiimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles