Kosovo kinnitas NATO-le läbipaistvust sõjaväe moodustamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo julgeolekujõudude (KSF) sõdurid.
Kosovo julgeolekujõudude (KSF) sõdurid. Foto: Laura Hasani / REUTERS

Kosovo peaminister Ramush Haradinaj kinnitas kolmapäeval telefonivestluses NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga Priština sammude läbipaistvust sõjaväe moodustamisel.

Kosovo parlament kiitis sõjaväe moodustamise eelmisel nädalal heaks. See samm vihastas naaberriiki Serbiat, mis ei ole tunnustanud oma endise provintsi iseseisvumist 2008. aastal.

Stoltenberg ütles reedel, et NATO vaatab oma rolli Kosovos üle järgmisel aastal.

"NATO toetab Kosovo julgeolekujõudude arendamist kehtiva mandaadi alusel. Mandaadi muutmine sunnib Põhja-Atlandi Nõukogu NATO ja Kosovo julgeolekujõudude sidemete taset üle vaatama," sõnas peasekretär. 

NATO rahuvalvejõud KFOR on kaitsnud Kosovot sestpeale, kui ta pärast 1998.-99. aasta sõda Serbiast lahku lõi. Praegu on KFOR-i koosseisus umbes 4000 sõdurit. 

NATO peasekretär Stoltenberg on varem nimetanud Kosovo samu "halvasti ajastatuks", USA on aga avaldanud toetust "Kosovo suveräänsele õigusele" riigina, mis on ühepoolselt Serbiast lahku löönud.

Serbia on ähvardanud Kosovot oma sõjaväe loomise korral sõjalise sekkumisega.

Ehkki sõjaväe loomise puhul on tegemist eelkõige sümboolse sammuga iseseisvuse rõhutamiseks, on Serbia, kes näeb Kosovos endiselt oma provintsi, nimetanud sõjaväe loomist ohuks piirkonna stabiilsusele.

Belgrad on väljendanud muret tänini Kosovos elava 120 000 serblase saatuse pärast. Kosovo põhjaosas asuvad serbia kogukonnad on endiselt Belgradile lojaalsed ja vastu sõjaväe loomise plaanile.

Vene välisministeerium mõistis reedel hukka Kosovo otsuse luua sõjavägi  ja teatas, et see tuleb laiali saata. Ministeerium ütles avalduses, et NATO-juhitavad rahuvalvajad peavad Kosovos rakendama kiireid ja kõikehõlmavaid meetmeid, et kõik Kosovo albaanlaste relvaformeeringud relvitustada ja laiali saata.

Vene strateegiliste uuringute instituudi Balkani-asjatundja Igor Pšenitšnikov ütles esmaspäeval, et Kosovo sõjaväe loomine on üks USA järjekindlatest sammudest oma sõjalis-poliitilise mõju kinnistamiseks selles piirkonnas.

Venemaa ei ole Serbia kindla liitlasena tunnistanud Kosovo iseseisvumist 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles