Põhja-Korea: me ei loobu tuumarelvast USA ähvarduse püsimise korral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea esitlemas oma mandritevahelist ballistilist raketti.
Põhja-Korea esitlemas oma mandritevahelist ballistilist raketti. Foto: / AP/Scanpix

Põhja-Korea teatas, et ei loobu eales ühepoolselt oma tuumarelvast, kui Ühendriigid ei kõrvalda esmalt oma tuumaähvardust.

See avaldus tekitas järjekordselt kahtlusi, kas riigi liider Kim Jong-un on valmis kunagi loobuma oma arsenalist, milles ta näeb oma võimu suurimat tagatist. 

Kim ja president Donald Trump kohtusid 12. juunil Singapuris, kus sõnastasid ähmaselt eesmärgi Korea poolsaare tuumavabaks muutmisest, täpsustamata, millal ja kuidas seda tehakse.

Kuid Põhja-Korea on aastakümneid rääkinud tuumadesarmeerimise kontseptsioonist, kus tõotatakse jätkata tuumarelvade arendamist, kuni Ühendriigid pole ära viinud oma vägesid naaberriigist ja kõrvaldanud Lõuna-Koread ja Jaapanit kaitsvat tuumavihmavarju.

Tänases avalduses kordas Pyongyang oma traditsioonilist seisukohta tuumadesarmeerimise osas ning süüdistas Washingtoni eksitavas informatsioonis Singapuris kokku lepitu osas.

«Ühendriigid peavad nüüd tunnistama Korea poolsaare tuumarelvitustamise täpset tähendust ja eelkõige analüüsima õigel viisil geograafiat,» märgiti Põhja-Korea ametliku uudisteagentuuri KCNA avalduses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles