Soome politsei saab võimsad soomustatud maasturid (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei uus Mercedes-Benz maastur.
Soome politsei uus Mercedes-Benz maastur. Foto: Soome politsei

Soome politsei teatas, et järgmise aasta alguses võetakse kasutusele uued soomustatud Mercedes-Benz maasturid, et tagada senisest paremini oma ametnike turvalisus.

Uut maasturit tutvustati avalikkusele Helsingi politseijaoskonnas toimunud pressiüritusel. Kokku ostis Soome politsei 15 kuulikindlat masinat. Ühe maasturi tükihind oli umbes 400 000 eurot, hanke kogumaksumuseks kujunes umbes kuus miljonit eurot.

Kuus sõidukit on tänaseks juba Soome jõudnud ja politseinikud võtavad need kasutusele veebruaris. Suve alguseks peaks juba kõik 15 autot Soome politsei teenistuses olema. 5,4 tonni kaaluvate maasturite juhtimiseks on vaja C1 kategooria juhtimisõigust. Valitud politseinikud hakkavad järgmise aasta jaanuarist uue kategooria juhtimisõigust taotlema ja masinaga tutvust tegema.

Uued maasturid võetakse kasutusse igapäevases politseitöös. Eriülesandeid täidetakse masinate abil suurte avalike ürituste ja kõrgete riigivisiitide puhul. Lisaks usutakse, et uutest autodest oleks suurt kasu näiteks võimalike terrorirünnakute tõrjumisel.

Soome politsei uus maastur.
Soome politsei uus maastur. Foto: Soome politsei

Politseiinspektor Mika Heinilä ütles YLE vahendusel, et Soome politseinikud seisavad oma igapäevases töös vastamisi relvadega seotud ohtudega. «On täiesti hädavajalik, et politseinikud oleksid piisavalt kaitstud ja jaoskonnad oleksid piisavalt võimekad avalikkuse kaitsmiseks,» sõnas Heinilä.

Uute maasturite peamisteks tugevusteks loetakse nende kuulikindlat kere ja 5,4-tonnist kaalu. Masinad on juba praegu saanud hüüdnimeks Hevi (Raske). Väidetavalt suudaks auto põhi kaitsta masinas viibivaid ametnikke isegi miini otsa sõitmise korral.

Maasturite elueaks loetakse umbes 20 aastat, samasugused Mercedes-Benz sõidukid on kasutusel ka Saksamaa ja Austria politseijõududes.

Soome politsei teatas uutest masinatest ka Twitteri vahendusel. Põhja prefekt Kristian Jaani saatis seejärel põhjanaabritest ametivendadele näite Eesti Politsei- ja Piirivalveameti kasutuses olevast soomustatud maasturist. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles