USA ja Suurbritannia süüdistavad Hiinat hiiglasliku küberrünnaku korraldamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EDGAR SU / Reuters / Scanpix

USA ja Suurbritannia süüdistasid Hiina valitsusega seotud häkkereid suures küberrünnakus, mille eesmärgiks oli intellektuaalomandi vargus, kirjutab The Guardian.

Suurbritannia ütles, et Hiina rikkus Euroopas, Aasias ja USAs toime pandud rünnakutega oma rahvusvahelisi kohustusi.

USA ja Suurbritannia süüdistavad Zhu Huani ja Zhang Shillongi vähemalt 45 asutuse arvutivõrkudesse tungimises. Rünnaku ohvriks langesid näiteks tehnoloogiafirmad, kaitsetööstusega seotud ettevõtted ja USA valitsusasutused.

Kohtudokumentidest selgub, et häkkerid tundsid huvi lennunduse, kosmose ja ravimitööstusega seotud andmete vastu. Prokuröride sõnul suutsid hiinlased varastada mitusada gigabaiti andmeid. Näiteks varastati andmed 100 000 USA mereväelase kohta.

Suurbritannia ja USA väitel töötas grupp hiinlasi Hiina peamise luureagentuuri juhiste järgi ja valitsusasutuse kaitse all. Suurbritannia ametniku sõnul töötas rühmitus ettevõtte kombel ja tegu polnud tavalise küberpättide jõuguga.

Samal teemal on Hiinaga väidetavalt kõrgeimal tasandil suheldud juba kahe aasta jooksul. Teiste seas on selle jutuks võtnud ka Suurbritannia peaminister Theresa May, kuid isegi see ei peatanud häkkerite tegevust. Nüüd omistati rünnak Hiina riigile.

Suurbritannia rahvusliku küberjulgeoleku keskuse ametnike sõnul võtsid häkkerid sihikule intellektuaalomandi ja ettevõtete tundlikud andmed. Ühe ametniku sõnul oli tegu kõige tõsisema globaalselt tuntud ettevõtete vastu suunatud ründega, mida kunagi nähtud on. «Ründekampaania kombitsad on hiiglaslikud,» ütles teine ametnik.

Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt ütles, et tegu on kõige märkimisväärsema ja laialdasema küberrünnakuga Suurbritannia ja tema liitlaste vastu, mis tänaseks avastatud. Tema sõnul võeti sihikule ettevõtete saladused ja mitme maailma riigi majandus.

Kõige suurema hoobi said rünnakuga tehnoloogiaettevõtted. Suurbritannia teatel viiakse valitsuse abil uuel aastal läbi suur kontroll, mille käigus kaardistatakse suurettevõtete küberjulgeolekuga seotud kitsaskohad ja võetakse ette samme, et nende turvalisus paremini tagada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles