Taani parlament kiitis heaks kurjategijatest migrantide üksikule saarele asustamise (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindholmi saar.
Lindholmi saar. Foto: Mads Claus Rasmussen / EPA / Scanpix

Taani parlament kiitis inimõiguslaste ja mõnede kodanikuaktivistide vastuseisust hoolimata heaks plaani, mille kohaselt saadetakse migrantidest kriminaalid üksikule saarele elama.

Taani on võtnud immigratsiooni osas järjest karmimaid seisukohti. Valitsus tahab Lindholmi saarele elama saata kuni 100 migranti, kes on oma vanglakaristuse ära kandnud, kuid keda ei saa tagasi kodumaale saata, sest seal satuksid nad ohtu.

Plaani rahastamine kirjutati sisse Taani järgmise aasta riigieelarvesse, mille parlament täna heaks kiitis. Tõsistes kuritegudes süüdi mõistetud inimestele mõeldud keskus peaks alustama 2021. aastal ning see läheb maksma 101,7 miljonit eurot.

Kolme hektari suuruse pindalaga Lindholmi saart kasutavad praegu teadlased, kes uurivad seakatku, marutaudi ja teisi haigusi. Seal asub ka haigete loomade tuhastamiseks kasutatav krematoorium. Üks Kopenhaageni ja Lindholmi saare vahel sõitev parvlaev kannab nime Viirus. Väikesaar asub Läänemeres, Taani rannikust umbes kahe kilomeetri kaugusel. 

Hooned Lindholmi saarel.
Hooned Lindholmi saarel. Foto: RITZAU SCANPIX / REUTERS / SCANPIX

Plaani kohaselt oleks lubatud isikutel päeval saarelt lahkuda, kuid õhtuti peavad nad end saarel võimude juures registreerima.

Plaan tekitas vastuseisu Vordingborgi kohalikus omavalitsuses, mille osaks Lindholmi saar on. Vordingborgi linnapea sõnul ei usu kohalikud elanikud, et kriminaalide saarele asustamine oleks reaalne lahendus probleemidele. Mures oli ka ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet.

Suurt osa süüdimõistetud kurjategijatest, keda kodumaale tagasi saata pole võimalik, hoitakse hetkel Jüütimaa kinnipidamiskeskuses. Sealsed elanikud pole aga olukorraga rahul, sest nad tunnevad enda sõnul hirmu. Politsei pole viimastel aastatel selles piirkonnas kuritegevuse kasvu täheldanud.

Taani on aastaid üritanud leida lahendust immigrantide integreerimiseks. Avalik debatt muutus intensiivsemaks 2015. aastal, mil Lähis-Idast ja teistest konfliktipiirkondadest saabus Taanisse hulgaliselt asüülitaotlejaid.

Lindholmi saarega seotud projekt on osa valitsuse plaanist motiveerida varjupaigataotlusele eitava vastuse saanud põgenikke riigist lahkuma. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles