Trump: Mattis lahkub veebruari lõpus USA kaitseministri ametist (2)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister James Mattis.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister James Mattis. Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/Scanpix

USA kaitseminister James Mattis paneb veebruari lõpus ameti maha ja läheb erru, teatas president Donald Trump neljapäeval.

«Kindral James Mattis läheb veebruari lõpus kiitusega erru pärast minu valitsuse teenimist kaitseministrina viimasel kahel aastal,» säutsus Trump Twitteris.

"Jimi ametiaja jooksul on tehtud tohutuid edusamme, eriti uue lahingutehnika ostmises," lausus president.

Trumpi sõnul oli kindral Mattis oma tegevusega "talle suureks abiks liitlaste ja teiste riikide keelitamisel maksma sõjalistes kohustustes oma õiglast osa".

Riigipea sõnul nimetab ta uue kaitseministri peatselt. "Tänan Jimi väga tema teenistuse eest!" lisas Trump.

Pentagon avaldas Mattise kirja Trumpile, milles kaitseminister andis mõista, et tema maailmavaade, milles on tähtsal kohal traditsiooniliste liitlassuhete au sees hoidmine ja "pahatahtlikele toimijatele" vastuseismine, ei lange presidendi omaga kokku.

"Ehkki USA jääb asendamatuks riigiks vabas maailmas, ei saa me kaitsta oma huve või kanda seda rolli tõhusalt ilma tugevate liitlassuhete ja nende liitlaste austamiseta," kirjutas ta.

Kaitseministri hinnangul peab USA olema resoluutne ja ühemõtteline oma lähenemises riikidele, kelle strateegilised huvid on üha rohkem Ühendriikidega omadega vastuolus.

"On selge, et näiteks Hiina ja Venemaa tahavad kujundada maailma oma autokraatliku mudeli järgi - saades vetoõiguse teiste riikide majanduslike, diplomaatiliste ja julgeolekualaste otsuste üle, et edendada oma huve oma naabrite, USA ja selle liitlaste arvelt," kirjutas ta.

Mattise sõnul peavad Ühendriigid tegema kõik endast oleneva, et edendada rahvusvahelist korda, mis on USA julgeolekule, väärtustele ja õitsengule kõige soodsam, ja Washingtoni jõupingutusi selles tugevdab liitlaste solidaarsus.

"Minu vaated liitlaste lugupidavast kohtlemisest ja selgepilgulisusest pahatahtlike toimijate ja strateegiliste võistlejate suhtes on sügavalt juurdunud ja tuginevad rohkem kui nelja aastakümne pikkusele seotusele nende teemadega," kirjutas merejalaväekindral.

"Sest ma usun, et teil on õigus kaitseministrile, kelle vaated ühtivad teie omadega paremini...usun, et minu jaoks on õige ametist lahkuda," kirjutas kaitseminister kirjas Trumpile.

Endine USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülem Mattis sai kaitseministriks 2017. aasta jaanuari lõpus.

Mattise ametist lahkumine ei ole üllatus, sest tal on olnud Trumpiga korduvalt erimeelsusi ning president on mitmel korral tema nõuandeid ignoreerinud.

Teade Mattise tagasiastumisest tuleb päev pärast seda, kui Trump teatas kongressi ja Ühendriikide liitlasi üllatades Süüriast vägede väljatoomisest.

Ametist lahkuv kaitseminister oli hoiatanud, et USA vägede enneaegne äratoomine Süüriast oleks "strateegiline prohmakas".

Mattis ja Trump olid eri meelt ka näiteks Iraani tuumaleppe küsimuses, millest president otsustas lahkuda, kuigi kaitseminister avaldas osale sellest toetust.

Pentagoni juht oli vastu ka kosmosevägede loomisele eraldi väeliigina, kuid Trump andis sellest hoolimata selleks korralduse. Esimese sammuna luuakse siiski kosmoseväejuhatus. 

Ühendriikide kongressis võeti Mattise lahkumisteadaanne vastu ärevusega.

"See on hirmutav," kirjutas demokraadist senaator Mark Warner. "Minister Mattis on olnud stabiilsuse saar keset Trumpi administratsiooni kaost."

Vabariiklasest senaatori Marco Rubio sõnul näitab Mattise lahkumiskiri "täiesti selgelt, et me oleme liikumas mitme tõsise poliitikaeksimuse poole, mis seavad meie riigi ohtu, kahjustavad meie liitlassuhteid ja võimestavad meie vastaseid".

Mattise tagasiastumine "on tõeline kaotus meie riigile, vägedele ja sellele administratsioonile", lisas vabariiklasest senaator Susan Collins.

Mattise võimaliku järeltulijana kaitseministriametis on korduvalt mainitud Trumpile lojaalset vabariiklasest senaatorit Tom Cottonit, kellel on armeeohvitseri taust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles