USA toob Afganistanist ära 7000 sõdurit (4)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased tänavu augustis Logari provintsis Afganistani julgeolekujõudude baasis.
USA sõjaväelased tänavu augustis Logari provintsis Afganistani julgeolekujõudude baasis. Foto: AP/Reuters/ScanPix

USA president Donald Trump on otsustanud tuua Afganistanist ära umbes pooled praegu seal teenivad sõdurid, ütles Ühendriikide ametnik AFP-le.

USA president Donald Trump on otsustanud tuua Afganistanist ära umbes pooled praegu seal teenivad sõdurid, ütles Ühendriikide ametnik neljapäeval AFP-le. «Otsus on langetatud. Tuleb olulises mahus väljatõmbumine,» ütles anonüümsust palunud ametnik AFP-le.

Ärilehe Wall Street Journal andmeil naaseb Afganistanist kodumaale üle 7000 Ühendriikide sõduri.

Uudisteagentuuri AP andmeil näeb plaan ette poolte USA sõdurite kojutoomist järgmiseks suveks.

Ühendriikidel on praegu Afganistanis umbes 14 000 sõdurit, kellest suurem osa tegeleb NATO missiooni Resolute Support raames Afganistani julgeolekujõudude väljaõpetamise ja toetamisega, ning väiksem osa viib eraldiseisva missiooni raames riigis läbi terroritõrjeoperatsioone.

Trump langetas Afganistani väekontingendi vähendamise otsuse teisipäeval samal ajal, kui ta teatas USA kaitseministeeriumile, et tahab tuua Süüriast ära kõik sõdurid.

Kaitseminister James Mattis teatas varem neljapäeval ametist lahkumisest sõnumiga, et tema vaated ei ole enam presidendi omadega lepitatavad.

Lühikese vahega langetatud kaks USA presidendi otsust võivad tuua kaasa ettenägematud tagajärjed Süürias ja Afganistanis ning Lähis-Idas laiemalt.

Mattisel ja tema sõjalistel nõunikel õnnestus eelmisel aastal veenda Trumpi saatma Afganistani mitutuhat lisasõdurit, et tugevdada Afganistani julgeolekujõudude vastupanuvõimet Talibani hoogustunud rünnakute vastu.

Trump kiitis 2017. aasta augustis küll USA uue Lõuna-Aasia strateegia heaks, kuid ütles ka, et tema instinkt on Afganistanist väed välja tuua.

Ühendriikide presidendi otsus langeb ajale, kui riigi diplomaadid on aruteluks rahuvõimaluste üle mitu korda kohtunud Talibani esindajatega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles