Mattis: lahkun, sest mu vaated ei ühti Trumpi omadega (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja ametist lahkuv kaitseminister James Mattis.
USA president Donald Trump ja ametist lahkuv kaitseminister James Mattis. Foto: Leah Millis / REUTERS/Scanpix

Ühendriikide kaitseminister James Mattis teatas eile, et lahkub tuleva aasta veebruaris ametist, vahendab CNN.

Washingtoni üllatanud otsus saabus ajal, mil USA president Donald Trump otsustas väed Süüriast välja tuua ja nende hulka Afganistanis poole võrra vähendada. Lisaks ringlevad kuuldused, et presidendi ja kaitseministri vahel on palju erimeelsusi.

«Teil on õigus kaitseministrile, kelle vaated ühtivad rohkem teie omadega neis ja muudes teemades,» kirjutas Mattis lahkumisavalduses. «Usun, et teen õige otsuse, kui astun oma ametikohalt tagasi.»

Kirjast puudus igasugune presidenti kiitev pöördumine.

Mõned tunnid enne, kui Mattis kirja presidendile edastas, ütles üks kõrge valitsusametnik, et kaitseminister on kategooriliselt USA vägede väljatoomise vastu Süüriast ja nende hulga võimaliku vähendamise vastu Afganistanis.

Tagasiastumine saabus Trumpi jaoks keerulisel ajal, sest tema valitsus kõigub taas tööseisaku äärel ja Valgest Majast on juba lahkunud või vallandatud suur hulk kõrgeid ametnikke. Trump üritas Mattise lahkumist suure kella külge mitte panna ja seletas seda tema pensionile jäämisega.

Mattise ja Trumpi suhe on viimaste kuude jooksul aina hapumaks muutunud ning kaitseministri üritused Trumpi mõne läbimõtlematu otsuse osas ümber veenda pole vilja kandnud.

«Üks mu põhimõtteid on, et meie tugevus riigina seisneb unikaalses ja ulatuslikus liitlassüsteemis ja partnerlussuhetes,» kirjutas Mattis. «Kuigi USA on riigina vabas maailmas asendamatu, ei saa me oma huve kaitsta või rolli täita, kui ei säilita tugevaid liitlassuhteid ja ei näita austust üles nende liitlaste vastu.»

Mattise lahkumisavaldus: 

James Mattise lahkumisavaldus.
James Mattise lahkumisavaldus. Foto: Kuvatõmmis Twitterist
James Mattise lahkumisavaldus.
James Mattise lahkumisavaldus. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Lahkumisavalduse andis Mattis Trumpile üle Ovaalkabinetis aset leidnud privaatsel kohtumisel. Mattise lahkumisest teatas Trump Twitteri vahendusel ja lisas, et annab tema asemikust teada lähiajal.

Jim Mattis. 
Jim Mattis. Foto: POOL / REUTERS

Valge Maja kõrged ametnikud said Mattise lahkumisest teada Trumpi säutsust, mis näitab, et kaitseministri otsus polnud plaanitud, vaid saabus ootamatult.

Mattis liitub hulga teiste lahkunud Trumpi valitsusliikmetega. Viimati, pärast novembris aset leidnud vahevalimisi, sunniti tagasi astuma justiitsminister Jeff Sessions. Märtsis vallandati välisminister Rex Tillerson ja veidi enne seda riiklik julgeolekunõunik H.R. McMaster.

Poissmehest Mattist on kirjeldatud kui «sõdurmunka», kes on abielus mereväega. Ta teenis esimeses Lahesõjas ja Afganistanis. Pärast 2016. aastal aset leidnud presidendivalimisi, rikkus Trump sõjaväelasest Mattist kaitseministriks nimetades protokolli, sest ametikohta täidab traditsiooniliselt tsiviilisik.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles