Soome kaitseväelasi kahtlustatakse ajateenijate väärkohtlemises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseväelane.
Soome kaitseväelane. Foto: Ilari Valimaki / HANDOUT / EPA/Scanpix

Umbes 20 Soome kaitseväelast kahtlustatakse oma võimu ärakasutamises ja ajateenijate sobimatus kohtlemises.

Kõnealuseid kaitseväelasi süüdistatakse ajateenijate väärkohtlemises läinud kuu lõpus Kesk-Soomes Jamsäs aset leidnud õhuväe õppuse viimase harjutuse käigus. Harjutus hõlmas endas hulga ajateenijate kinninabimist ja ülekuulamist.

Kahtlustatakse, et harjutuses osalejad olid ülesannet ellu viies nii jõulised, et nende teguviisi võib pidada vägivaldseks ja volitustest üleastumiseks.

Teos kahtlustatakse 20 inimest Soome õhuväe akadeemiast ja Pori brigaadist, sealhulgas akadeemia personali ja ajateenijaid.

Kõik väidetavad ohvrid kuuluvad Pori brigaadi, mõned neist said ka pisut viga. Soome kaitseväe sõnul pole võimalik juhtunu käiku avaldada, sest selle kohta on algatatud juurdlus. Esialgne uurimine võtab tõenäoliselt mitu nädalat enne, kui kellelegi süüdistus esitatakse.

Soome päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas, et tegu poleks esimese korraga, mil ülekuulamisharjutus Soome kaitseväes kontrolli alt väljunud. 2012. aasta juunis esitati kaheksale sõdurile süüdistus vahejuhtumi eest, mis leidis aset ühel Soome mereväe alusel, Louhil. Kuuele neist mõisteti seejärel karistuseks trahv või tingimisi vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles