Saksa julgeolekuasutused pitsitavad paremäärmuslasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa paremäärmuslased Chemnitzis.
Saksa paremäärmuslased Chemnitzis. Foto: FILIP SINGER / EPA / SCANPIX

Saksamaa Konstitutsioonikaitse Föderaalse Teenistuse (BfV) ehk sealse kaitsepolitsei uus juht Thomas Haldenwang ütles, et tema kasutuses on rohkem ressursse, et jälgida paremäärmuslasi.

Haldenwang ütles ajalehele Süddeutsche Zeitung, et valitsuse poolt eraldatav lisaraha lubab tal suurendada oma asutuse teist osakonda ehk seda, mis on vastutav paremäärmusluse jälgimise eest Saksamaal.

Juhi sõnul suurendatakse osakonna töötajate arvu järgmisel aastal poole võrra. Samas polnud ta arusaadavalt valmis vastama ajakirjaniku küsimusele, kas see tähendab töötajate arvu viimist 300 peale. Tegu on riigisaladusega.

Ta märkis, et eesmärgiks on paremäärmuslasi jälgiva osakonna töötajate arv viia lähemale asutuse suurima osakonna omale. Suurim osakond jälgib islamiäärmuslaste tegevust.

Thomas Haldenwang.
Thomas Haldenwang. Foto: Markus Heine / imago/Markus Heine/Scanpix

Haldenwang juhtis varasemalt BfV Kölni bürood, kuid tõusis asutuse juhiks pärast vastuolulise Hans-Georg Maasseni tagandamist.

Haldenwang ei soovinud Maasseni juhtumil pikemalt peatuda, kuid ütles, et Chemnitzis aset leidnud paremäärmuslaste vägivald näitas uut dünaamikat paremradikaalide tegevuses.

Tema sõnul järgnes ajendile ehk sakslase surmale mobilisatsioon, mille käigus koondusid sajad radikaalid üle Saksamaa. Ta märkis, et sellised rühmitused suutsid leida sideme tavaliste protesteerivate kodanikega.

«Minu jaoks oli eriti šokeeriv olukord, kus Hitleri saluuti teinud mehele aplodeerisid tavalised kodanikud,» sõnas ta.

BfV sõnul tegutseb üle Saksamaa 24 000 paremekstremisti, kellest pooled on orienteeritud vägivallale. «Oleme märganud vägivalda migranditaustaga inimeste ja juudiasutuste vastu,» lausus Haldenwang.

BfV juht kritiseeris ka parlamendierakonda AfD (Alternatiiv Saksamaale). «Kui Saksamaa Liidupäeva kuuluv erakond annab korduvalt ja valjult sellele debatile hoogu juurde, siis see võib aidata paremäärmuslastel uusi toetajaid leida,» ütles ta.

BfV töötab läbi rohkem kui 1000 lehekülge materjali, mis saadeti Saksamaa 16 liidumaalt AfD harude kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles