Mikser: USA peataolek sisepoliitikas on probleem (23)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

Välisminister Sven Mikser märkis «Aktuaalsele kaamerale» seoses USA kaitseministri James Mattise lahkumisega ametist, et Ameerika Ühendriikide sisepoliitikas valitsev peataolek mõjutab ka liitlasi.

«Kui Ameerika sisepoliitikas valitseb peataolek, siis on see meie jaoks probleem. Otsusel vähendada vägesid Afganistanis, tuua väed välja Süüriast on kindlasti ka oma sisepoliitiline mõõde,» ütles Mikser, kelle sõnul on nüüd küsimus, kui kiirelt ja sujuvalt toimub uue kaitseministri leidmine.

«Olukorras, kus esindajate koda läheb jaanuarist demokraatide kontrolli alla ja kus uuel kaitseministril tuleb hakata ellu viima seda president Donald Trumpi lubadust, iseäranis innukaid kandidaate väga palju ei pruugi olla,» nentis ta.

«Donald Trump on andnud pikalt mõista, et tema tahab Ameerika Ühendriikide kohalolu erinevates maailma problemaatilistes kriitilistes paikades vähendada, ta leiab, et Ameerika Ühendriikide maksumaksjatele on see koorem liialt suur kanda, ta tahaks näha, et ka liitlased võtaksid enda peale suurema rolli, aga kahtlemata ei peaks neid otsuseid ideaalses maailmas tegema ainuisikuliselt üleöö konsulteerimata liitlastega, veelgi enam konsulteerimata oma enda kabineti liikmetega,» rääkis Mikser.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles