KOHALIK VAADE: Tänavu on Leedu jõululaual putš ja patuoinad

Vaidas Saldžiūnas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Saulius Skvernelis.
Leedu peaminister Saulius Skvernelis. Foto: Reuters/ScanPix

Töös on salasepitsus valitsuse kukutamiseks, julgeolekuasutusi on sellest teavitatud. Just sellise uudisepommi lõhkas Leedu peaminister kaks nädalat tagasi.

Sellele järgnes kogu riiki haaranud segadus, milles elemente nii draamast, komöödiast kui ka absurdist ning kõige lõpus puänt.

Kui NATO ja Euroopa Liidu riigi peaminister kõneleb avalikult riigipöördekatsest, on asi naljast kaugel. Aga just seda tegi Leedu skandaalidest räsitud peaminister Saulius Skvernelis, kui kutsus 11. detsembril meedia kokku olulise avalduse tegemiseks.

«Ma tahan, et te teaksite: on olemas plaan tekitada kaost, on selge kava kukutada valitsus,» lausus Skvernelis, šokeerides nii ajakirjanikke kui ka poliitikuid. Kõigest kaks aastat pärast seda, kui Venemaa korraldas putšikatse Montenegros, ning ligi viis aastat pärast seda, kui nn rohelised mehikesed okupeerisid Krimmi, ei tundunud kõige hullem võimalik stsenaarium üldse ebarealistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles