USA kaitseministri lahkumine sillutab tee kaosesse (6)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jim Mattis (vasakul) ei ole peagi enam president Donald Trumpi suunanäitaja kaitseküsimustes. Tema lahkumisega jääb Washington ilma olulisest tasakaalustavast jõust Trumpi administratsioonis.
Kaitseminister Jim Mattis (vasakul) ei ole peagi enam president Donald Trumpi suunanäitaja kaitseküsimustes. Tema lahkumisega jääb Washington ilma olulisest tasakaalustavast jõust Trumpi administratsioonis. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Ühendriikide kaitseministri Jim Mattise ametist lahkumine erimeelsuste tõttu president Donald Trumpiga tähendab, et administratsioonist kaob presidendi muutlikke ja radikaalseid otsuseid tasakaalustada püüdnud jõud ning presidenti ei pea enam mingid kammitsad.

Ministri lahkumisavaldus tuli vaid päev pärast seda, kui Trump teatas otsusest tuua USA väed Süüriast välja ja vähendada ligikaudu poole võrra sõdurite arvu Afganistanis, kuna ISIS olevat võidetud.

See polnud esimene kord, kui Trump tegutses kaitseministri nõuannete asemel oma äranägemise järgi, ent Süüriast lahkumine, mida kaitseminister nimetas strateegiliseks eksimuseks, sai Mattisele otsustavaks. «Sul on õigus kaitseministrile, kelle vaated sinu omadega rohkem sarnanevad,» ütles 68-aastane Mattis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles