USA valitsuse töö osaliselt seiskub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kongress.
USA kongress. Foto: AFP / Scanpix

USA kongressi esindajatekoda ja senat katkestasid reede õhtul istungi eelarvekokkulepet saavutamata, mis tähendab valitsusametite töö osalist seiskumist alates keskööst (Eesti aja järgi kell seitse hommikul). 

Mitmete võtmeasutuste töö peatub kongressi mõlema erakonna liidrite ja Valge Maja viimase hetke ponnistustest hoolimata.

Nii senat kui esindajatekoda naasevad istungile laupäeva keskpäeval. 

President Donald Trump on keeldunud heaks kiitmast rahastust, mis ei taga viie miljardi dollari eraldamist Mehhiko piirimüürile. Demokraadid on müüri vastustanud ja nõudnud raha suunamist piirirajatiste tugevdamiseks.

Leppeta lõpeb keskööl 25 protsendi valitsusametite rahastus. 

On ebaselge, kui kaua seisak kestab, kuid väljavaated on kehvad. Kongressi demokraatide hinnangul mõjutab seisak Ühendriikide 2,1 miljonist föderaaltöötajast umbes 800 000. 

Tasuta puhkusele läheb umbes 380 000 valitsusametnikku, neist 52 000 maksuametist.

Koju saadetakse ka 80 protsenti rahvusparkide teenistuse töötajaist, 96 protsenti kosmoseagentuuri NASA ja 86 protsenti kaubandusministeeriumi töötajaist. 

Veel 420 000 inimest jäävad tööle palgata, neist 41 000 õiguskaitse ja parandusasutuste ametnikku, aga ka teisi, nagu lennundus- ja postitöötajad. 

Kongress kiidab siiski tavaliselt hiljem heaks neile selle perioodi eest palga tasumise, isegi kui nad tööd ei teinud.

Seisak puudutab sisejulgeoleku-, transpordi-, kaubandus-, välis- põllumajandus, sise-, rahandus- ja elamuehitusministeeriume. 

Pentagon, veteranide teenistus ja tervishoiuministeerium on juba eelnevalt rahastuse taganud. 

Viimastel aastatel on valitsuse töö korduvalt seiskunud, sealhulgas Trumpi valitsusajal jaanuaris kestis see kolm päeva. 

2013. aasta oktoobris peatus föderaalasutuste töö 16 päevaks ning 1995.-96. aastal rekordiliseks 21 päevaks. 

Üks neist, keda seekordne eeldatav seisak ei puuduta, on eriprokurör Robert Mueller, kes juhib Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Venemaaga. 

Trump on öelnud end olevat valmis pikaks seisakuks. Piirimüüri rajamine oli tema valimiskampaania keskseid lubadusi. Tollal ütles ta end nõudvat raha sisse Mehhikolt. 

Rahastuse väljavaated Trumpi jaoks järgmisel aastal ei parane, sest uuest aastast on demokraatidel esindajatekojas enamus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles