VIDEO: Indoneesias vabastati džunglisse maailma ainus albiino orangutan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma ainus teadaolev albiino orangutan pääses sel kolmapäeval tagasi vabasse loodusse. Nälginud ja verine loom leiti mullu vangistusest Borneo saarelt, kuid looduskaitsjad suutsid ta uuesti elule turgutada.

Looduskaitsjad päästsid Albaks nimetatud emase orangutani eelmise aasta aprillis ühest Kesk-Kalimantani saare külast, kus kohalikud pidasid teda lemmikloomana puuris.

Leidmise ajal oli looma nina verega kaetud, kuna tema püüdmiseks oli kasutatud vägivalda, ning orangutan kaalus kõigest kaheksa kilogrammi, teatas Borneo Orangutanide Päästefond (BOSF).

Kolmapäeval toimetati sinisilmne ja valge, koheva karvaga inimahv koos oma truu kaaslase, emase orangutani Kikaga, kellega ta sõbrunes päästekeskuses, tagasi vabasse loodusse.

«Seni näitab ta häid kohanemise märke,» rääkis BOSFi pressiesindaja Nico Hermanu Alba esimestest päevadest džunglis. «Ta ronib isegi kuni 35-meetriste puude otsas ja on hakanud metsas puuvilju sööma.»

Nüüdseks kuus aastat vana ja 28 kilogrammi kaaluvat Albat ja tema sõpra Kikat jälgivad Bukit Baka Bukit Raya rahvuspargis looduskaitsjad.

Orangutan Alba vabastati Bukit Baka Bukit Raya rahvuspargi džunglisse selle nädala keskel.
Orangutan Alba vabastati Bukit Baka Bukit Raya rahvuspargi džunglisse selle nädala keskel. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Orangutanide elupaigad looduses on viimastel aastakümnetel kiiresti hävinud peamiselt ulatusliku metsaraie tõttu.

Kui veel 1973. aastal elas Borneol umbes 288 500 orangutani, siis praeguseks on neid alles vaid 100 000 isendit. Maailma Looduse Fondi (WWF) hinnangul on orangutanid kriitiliselt ohustatud.

Sel aastal on mitmel puhul langenud inimahvid põlluharijate ja jahimeeste ohvriks. Veebruaris vahistati neli Indoneesia meest, kes olid tapnus orangutani umbes 130 õhupüssi lasuga. Kaks kummipuu istanduse töötajat arreteeriti aga, kuna nad olid orangutani mitu korda tulistanud ning seejärel loomal pea maha lõiganud.

Farmitöölised ja külarahvas ründab inimahve vahel, kuna neid peetakse kahjuriteks, salakütid püüavad orangutane aga lemmikloomadena müümiseks.

Orangutanidel on tavaliselt oranž karv ja tumedad silmad ning liik elab looduses lisaks Indoneesiale ka Malaisias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles