Corbyn lubas paljude leiboristide pahameeleks võimule saades Brexitiga jätkata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Tööpartei juht Jeremy Corbyn.
Briti Tööpartei juht Jeremy Corbyn. Foto: Owen Humphreys / PA Wire / PA Images / Scanpix

Suurbritannia opositsioonijuht Jeremy Corbyn lubas ajalehele The Guardian antud usutluses, et jätkab Brexiti-protsessi, kui erakond võidab võimalikel ennetähtaegsetel valimistel, pahandades sellega suurt osa enda Tööpartei liikmetest ja toetajatest.

Corbyn ütles ühtlasi, et ei soovi toetada Suurbritannia Euroopa Liitu jäämist, kui riigis korraldataks selle üle uus rahvahääletus.

Suur osa Tööpartei liikmetest sooviks Suurbritannia Euroopa Liidus püsimist.

Guardiani andmeil on Corbyni ELi vastased arvamused vallandanud juba suure kriitikalaine eriti erakonna vasakpoolsemate esindajate seas, kes aitasid tal parteijuhiks saada.

«Jeremy Corbynit ähvardab miljonite noorte ja tudengite toetuse kaotus, mida ta vajab, kui tahab kunagi saada peaministriks,» ütles parteiaktivist Richard Brooks.

Corbyn põhjendas oma Euroopa Liidu vastaseid vaateid sellega, et ühenduse riiklike toetuste reeglid tõkestaksid Tööpartei juhitud valitsusel toetamast kohalikku tööstust.

Leiboristist parlamendiliige ja endine äriminister Pat McFadden pidas seda põhjendust alusetuks.

«See oleks tragöödia, kui Jeremy Corbyn aitaks kaasa Brexitile ja jätkaks oma eluaegset vaenulikkust Euroopa Liidu vastu tulenevalt oma vaadetest riigiabile. Terves reas Euroopa Liidu riikides on riigi omanduses ettevõtteid ja teistsugune maksu- ja kulupoliitika kui see, mida ajab tooride valitsus. See poleks mitte EL, kes takistaks Tööparteil Ühendkuningriiki taas jalule aitamast, vaid Brexitist tulenev majanduslik kahju, mida ta (Corbyn – toim) võib veel tekitada,» kurjustas McFadden.

Tööpartei on Euroopa Liidu küsimuses lõhenenud.

«Umbes 60 protsenti leiboristide toetajatest hääletas Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise poolt ja umbes 40 vastu,» märkis Corbyn.

Euroopa Liitu jäämist pooldavad leiboristide parlamendisaadikud kavatsevad esineda lähipäevil avaldusega, milles neil on plaanis nõuda partei juhatuselt liikmete eelistatud joone järgimist Brexiti-küsimuses ning käskida neil panna end valmis Euroopa Liitu jäämise kampaaniat tegema uue referendumi eel, kui ei peaks õnnestuma esile kutsuda üldvalimis.

Teisipäeval lükkas Downing Street tagasi Corbyni taotluse korraldada mittesiduv umbusaldushääletus peaminister Theresa May vastu. Briti ministrid kohtuvad ülehomme, et arutada plaane juhuks, kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust leppeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles