Rootsi politsei on tänavu ära hoidnud kaks terrorirünnakut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politsei.
Rootsi politsei. Foto: Micke Gustafsson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) on viimase aasta jooksul suutnud ära hoida kahe terrorirünnaku toimumise riigis. Mõlemal puhul on võetud kahtlusalused vahi alla seoses terrorikuriteo ettevalmistamisega.

«Seda on pisut rohkem kui eelmistel aastatel,» lausus Säpo juht Klas Friberg uudisteagentuurile TT. «On traagiline, et olukord on selline, nagu see on. Umbes 3000 inimest on meil seotud ekstremistliku keskkonnaga ja võimalik, et valmis kasutama vägivalda. Nüüd on meil kaks juhtumit, mis kinnitavad seda.»

Üks terrorismijuhtum puudutab hiljutist haarangut mitmel pool Lääne-Rootsis, teine juhtum on seotud aprillikuise reidiga Stockholmis Akalla linnaosas ja Strömsundis Jämtlandi läänis usbeki päritolu isikute vastu. Mõlemal puhul on Fribergi hinnangul tõenäoline, et oma tegutsemisega ennetas Säpo terroriakti toime panemist.

«Viimasel puhul on eeluurimine kohe jõudmas nii kaugele, et saame esitada kahtlustatavatele süüdistuse terrorikuriteo ettevalmistamises,» selgitas Säpo juht. «Teisel puhul on meie arusaam asjast, et ees ootas terrorikuritegu ja oma sekkumisega hoidsime selle ära.»

Mis oli kurjategijate sihtmärgiks või kui suurele hulgale inimestele oleks nende ettevalmistatud teod olnud ohuks, ei soovinud Friberg öelda.

Kõik kahtlusalused eitavad kuriteo toimepanemist.

Säpo juht Klas Friberg 2015. aastal veel Göteborgi politseijuhi ametis.
Säpo juht Klas Friberg 2015. aastal veel Göteborgi politseijuhi ametis. Foto: ADAM IHSE / AFP / SCANPIX

Fribergi kinnitusel aga ei näita süüdistused või süüdimõistmised Säpo töö efektiivsust, vaid oluline on eelkõige see töö, mida tehakse enne, kui keegi üldse hakkab terroritööd ette valmistama.

«Kui me näeme, et informatsioon on tõsine, siis me peame sekkuma. Esmalt tuleb päästa elusid, mitte püüda teha võimalikult head eeluurimist või mõista keegi kuriteos süüdi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles