Kuninganna Elizabeth kutsub Brexiti-tormis üles jõulurahule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto kuninganna Elizabeth II jõulutervituse videosalvestuselt.
Foto kuninganna Elizabeth II jõulutervituse videosalvestuselt. Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II kutsub Brexiti tõttu lõhestunud riiki homses jõulupöördumises lugupidamisele ja tsiviliseeritusele.

Briti kuningapere hoiab traditsiooniliselt poliitikast eemale, ent homne telepöördumine annab 92-aastasele monarhile harukordse võimaluse jagada oma mõtteid Brexiti kohta. 

Buckinghami palee teatel ei maini kuninganna jõulupöördumises Brexitit otsesõnu, kuid ütleb, et isegi kõige suuremate erimeelsuste korral tuleks suhtuda teistesse lugupidamisega, mis on alati hea samm parema üksteisemõistmise poole. 

«Isegi kõige sügavamate eriarvamuste puhul on teise inimese austamine esimene samm parema teineteisemõistmise suunas,» lausub kuninganna 12. detsembril ette salvestatud aga homme eetrisse minevas pöördumises.

Siinjuures viitab ta selgelt Brexitile, mis on Ühendkuningriiki lõhestamas, kirjutas Briti väljaanne Guardian.

Kuninganna sõnavõtt seoses Suurbritannia lahkumisega Euroopa Liidust tuleb hetkel, mil riigi peaminister Theresa May on turmtule all seoses Brexiti-leppega, mida suur hulk Briti parlamendisaadikuid ei toeta. Sel põhjusel lükkas peaminister edasi leppe üle detsembris toimuma pidanud hääletuse. 

«Usun, et (Jeesuse) sõnum rahust maa peal ja heatahtlikkusest ei aegu kunagi. See vajab alati tähelepanu,» sõnas Elizabeth II.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles