Moldova ja Transnistria liidrid pidasid kõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova president Igor Dodon.
Moldova president Igor Dodon. Foto: Alexei Nikolsky / Alexei Nikolsky/TASS

Moldova president Igor Dodon ja tunnustamata Transnistria vabariigi liider Vadim Krasnoselski rõhutasid kohtudes rahuvalvemissiooni tähtsust piirkondliku julgeolekus.

«Me rõhutasime olemasoleva rahuvalveoperatsiooni tähtsust stabiilsuse ja rahu säilitamise faktorina julgeolekutsoonis. Samas märkisime, et sel aastal on sellega seoses esile kerkinud väljakutsed, mis õnnestus ühiste jõupingutustega ületada,» kirjutas Dowon kohtumise järel Facebookis.

Moldova president rõhuas, et tõsiseid komplikatsiooni õnnestus vältida osalt tänu «Dnestri mõlema kalda püüdlustele säilitada samme rahu ja stabiilsuse tugevdamiseks riigis.»

Dodon on kindel, et rahuvalvajad «aitavad luua kasuliku õhkkonna selleks, et kõik Moldova kodanikud saaksid takistamatult kasutada oma õigust vabadel valimistel osalemisele 2019. aasta 24. veebruari parlamendivalimistel.»

Pooled «väljendasid rahulolu esimesel omavahelisel kohtumisel 2017. aasta 4. jaanuaril kokku lepitud usaldust loovate meetmete elluviimise kuluga,» sõnas Moldova riigipea.

Dodon ütles ka, et nii tema kui ka Krasnoselski väljendasid huvi 5+2 formaadis kohtumise peatse kokkukutsumise vastu, mis aitaks kaasa osapoolte «potentsiaalsele lähenemisele.»

Peamiselt Vene elanikkonnaga Transnistria lõi Moldovast lahku 1990. aastal hirmus, et Moldova taasühineb Rumeeniaga.

Vene väed on piirkonnas alates 1992. aasta sõjast, milles hukkus üle 1500 inimese. Enklaavis asub 1500 Vene sõdurit.

Moldova hinnangul on Transnistrias asuvatel Vene rahuvalvajatel ja sealsel Vene väekontingendil erinev staatus.

Dnestri jõe orus Moldova ja Transnistria vahel asuvas niinimetatud julgeolekutsoonis tegutseb rahuvalvemissioon, mis koosneb Moldova, Vene ja Transnistria sõduritest. 

Rahuvalvajad tegutsevad 1992. aastast pärineva Transnistria relvakonflikti rahumeelse lahendamise kokkuleppe põhimõtete alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles