Trump: USA valitsuse tööseisak ei lõpe enne, kui müür saab rahastatud (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump 2018.
USA president Donald Trump 2018. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

USA president Donald Trump lubasl, et valitsuse osaline tööseisak ei lõppe enne, kui kongress eraldab talle viis miljardit dollarit piirimüüri rajamiseks.

USA valitsusasutuste osaline tööseisak kestab neljandat päeva.

Demokraadid ja mõned vabariiklased on tagasi lükanud Trumpi valimislubaduse ehitada illegaalse immigratsiooni tõkestamiseks piirile Mehhikoga müür. Tööseisaku põhjustas presidendi keeldumine allkirjastada eelmisel nädalal ajutist eelarvemeedet, mis oleks rahastanud valitsust 8. veebruarini.

«Ma ei saa teile öelda, millal valitsus tööseisaku lõpetab,» sõnas vabariiklasest riigipea Valges Majas ajakirjanikele iga-aastasel videokonverentsil USA sõduritega.

«Mida ma saan teile öelda, on see, et see ei lõpe enne, kui me saame müüri, tara või kuidas iganes te soovite seda kutsuda,» ütles Trump.

President kinnitas esmaspäeval Twitteris esitatud väidet, et ta on kiitnud heaks lepingu 185 kilomeetri pikkuse müürilõigu ehitamiseks Texase osariiki, kuigi Valge Maja ei ole projekti kohta üksikasju avaldanud.

Trump lubas külastada seda piirilõiku «jaanuari lõpus ehituse alustamise puhul.»

Presidendi sõnul on tema eesmärk katta 2020. aasta valimiste ajaks rohkem kui 3200-kilomeetrisest piirist Mehhikoga taraga 800-885 kilomeetrine piirilõik.

Senati demokraatide liider Chuck Schumer ütles nädalavahetusel, et president peab valitsuse tööseisaku lõpetamiseks müürikavast loobuma.

Seisak mõjutab Ühendriikide 2,1 miljonist föderaaltöötajast umbes 800 000. 

Tasuta puhkusele saadetakse umbes 380 000 föderaaltöötajat, neist 52 000 maksuametist.

Koju saadetakse ka 80 protsenti rahvusparkide teenistuse töötajaist, 96 protsenti kosmoseagentuuri NASA ja 86 protsenti kaubandusministeeriumi töötajaist. 

Veel 420 000 inimest jäävad tööle tasuta, neist 41 000 õiguskaitse ja parandusasutuste ametnikku, aga ka teisi, nagu lennundus- ja postitöötajad. 

Seisak puudutab sisejulgeoleku-, transpordi-, kaubandus-, välis- põllumajandus, sise-, rahandus- ja elamuehitusministeeriume. 

Kaitse-, veteranide küsimuste ja tervishoiuministeerium on juba eelnevalt rahastuse taganud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles