Reaalsus jõuab kohale: USA valitsuse osalise tööseisaku mõju hakkab tunda andma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump kutsus oma nõudmistega esile valitsuse osalise tööseisaku.
USA president Donald Trump kutsus oma nõudmistega esile valitsuse osalise tööseisaku. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Enne jõulupühi alanud USA valitsusasutuste osalise tööseisaku tegelik mõju hakkab ilmnema alles täna, kui mitmete ministeeriumide ja muude riigiametite töötajate jõulupuhkus läbi saab.

President Donald Trump hoiatas eile, et tööseisak ei lõpe enne, kui kongress eraldab talle viis miljardit dollarit Mehhiko piirile müüri ehitamiseks.

Kongressi demokraadid ja osa vabariiklastest lükkas tagasi Trumpi valimislubaduse ehitada illegaalse immigratsiooni tõkestamiseks Mehhiko piirile müür. Tööseisaku põhjustas see, et president keeldus eelmisel nädalal allkirjastamast ajutist eelarvemeedet, mis oleks rahastanud valitsust 8. veebruarini.

Seni ei ole rahastuseta jäämise mõju avaliku- ja föderaalsektori töötajatele kuigivõrd tunda andnud, sest nädalavahetusele, mil valitsus niikuinii ei tööta, järgnesid jõulupühad.

Osa piiritarast New Mexico osariigis.
Osa piiritarast New Mexico osariigis. Foto: PAUL RATJE / AFP / Scanpix

Seisak mõjutab Ühendriikide 2,1 miljonist föderaaltöötajast umbes 800 000. Palgata puhkusele saadetakse umbes 380 000 föderaaltöötajat, neist 52 000 maksuametist. Koju saadetakse ka 80 protsenti rahvusparkide teenistuse töötajaist, 96 protsenti kosmoseagentuuri NASA ja 86 protsenti kaubandusministeeriumi töötajaist. 

Veel 420 000 inimest jääb tööle tasuta, neist 41 000 õiguskaitse ja parandusasutuste ametnikku, aga ka teisi, nagu lennundus- ja postitöötajad. 

Seisak puudutab sisejulgeoleku-, transpordi-, kaubandus-, välis- põllumajandus, sise-, rahandus- ja elamuehitusministeeriume. Kaitse-, veteranide küsimuste ja tervishoiuministeerium on juba eelnevalt rahastuse taganud. 

Valge Maja personaliülema kohusetäitja ja eelarvejuht Mick Mulvaney andis pühapäeval mõista, et Trump võib USA ja Mehhiko piiritara puhul leppida ka mõnevõrra väiksema summaga, kuid demokraadid on otsustanud kogu plaani põhja lasta. Mulvaney hoiatas juba siis, et USA valitsusasutuste töö osaline seiskumine võib venida uude aastasse ja järgmisse kongressi.

Senati demokraatide liider Chuck Schumer ütles nädalavahetusel, et president peab valitsuse tööseisaku lõpetamiseks müürikavast üldse loobuma

Kapitoolium Washingtonis.
Kapitoolium Washingtonis. Foto: ERIC BARADAT / AFP / Scanpix

Demokraadid ei ole nõus eraldama raha müüri ehitamiseks, vaid eelistavad kulutada seda tarastusele, tehnoloogiale ja teistele vahenditele piiri kontrollimiseks. Trumpi väitel on demokraadid müüri vastu üksnes sellepärast, et tema seda pooldab.

Trumpi väitel pooldavad piirimüüri ka pajud föderaaltöötajad, kes nüüd on sunnitud tööseisaku tõttu koju jääma.

President ütles, et paljud töötajad on temaga ühendust võtnud ja palunud tal endale kindlaks jääda, kuni raha müüri jaoks eraldatakse. «Need föderaaltöötajad tahavad müüri. Ainsad, kes müüri ei taha, on demokraadid.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles