Venemaa saadab sõjalaevad laia maailma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõjalaev saabumas Sevastopoli sadamasse.
Venemaa sõjalaev saabumas Sevastopoli sadamasse. Foto: AFP / Scanpix

Vene relvajõudude juhid kiitsid heaks plaani paigutada sõjalaevad alaliselt positsioonidele sõbralike riikide sadamatesse üle kogu planeedi.


Kindralstaap võttis selles küsimuses täielikult toetava seisukoha, vahendas AFP agentuuri RIA Novosti, mis viitas peastaabi asejuhile kindralpolkovnik Anatoli Nogovitsõnile.

Nogovitsõn kinnitas, et Venemaa peab teiste valitsustega otsekõnelusi oma sõjalaevade saatmiseks alaliselt nende sadamatesse, kuid täpsemaid detaile ta ei avaldanud.

«Mitte keegi ei saa ennustada seda, kus probleemid võiksid lõkkele lüüa,» märkis ta. «Me vajame püsivaid baase, kuid need on väga kulukad. Neid tuleb väga hoolikalt kaaluda,» lisas kindralpolkovnik.

Sõjalaevastiku endise võimsuse taastamine on saanud üheks keskseks ülesandeks Moskva strateegias, mis näeb ette majanduslikult kümme aastat tõusuteel olnud Venemaa mõju uut kehtestamist rahvusvahelistes suhetes.

1991. aastast alarahastatud merevägi on üritanud ennast viimase aasta jooksul jälle jõulisemalt näidata, jälitades muu hulgas piraate Somaalia rannikul ja sõites üle Atlandi külla vanadele liitlastele Ladina-Ameerikas.

Vene diplomaatilistes allikates teatati juba augustis, et tulevikus kavatsetakse hakata rohkem ära kasutama Süüria sadamat Vahemeres, hilissügisel külastasid sõjalaevad aga esmakordselt pärast Nõukogude Liidu lagunemist kommunistlikku Kuubat.

RIA Novosti kirjutas, et juba peab merevägi läbirääkimisi alalise sadama ehitamiseks Musta mere rannikul asuva Gruusia separatistlikku Abhaasia piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles