Ukraina jätkab piiril Venemaaga tõhustatud kontrolli (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina piirivalve Kalantšaki piiripunktis.
Ukraina piirivalve Kalantšaki piiripunktis. Foto: Genya Savilov / AFP / Scanpix

Ukraina riiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu andis kolmapäeval piirivalvele korralduse säilitada pärast sõjaseisukorra lõppemist piiril Venemaaga tõhustatud kontroll, ütles nõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov.

Piirivalvele anti ka käsk säilitada «tõhustatud kontroll Ukraina piiri ületavate Vene kodanike suhtes», selgus julgeolekunõukogu veebilehele riputatud avaldusest.

«Arvestades olukorda, mis on endiselt küllaltki keeruline ja ohtlik, näeb julgeoleku- ja kaitsenõukogu otsus ette ka seda, et politsei, rahvuskaart ja teised õiguskaitseasutused jätkavad lähitulevikus teenistust kõrgendatud valmisoleku režiimil, et kaitsta avalikku korda ja Ukraina kodanike õigusi, vabadusi ja seaduslikke huve,» sõnas Turtšõnov.

Ukraina president Petro Porošenko teatas kolmapäeval 26. novembril seoses Kertši väina sündmustega kehtestatud sõjaseisukorra tühistamisest 10 Ukraina oblastis.

«Praegu, kell 14.00 lõppeb sõjaseisukord. See on minu põhimõtteline otsus,» ütles president riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu istungil Kiievis ja lisas, et see põhineb riigis kujunenud julgeolekuolukorral.

Vene eriüksuslased ja piirivalve ründasid 25. novembril Kertši väinas kolme Ukraina mereväe laeva ning pidasid kinni nii alused kui ka nende 24 meeskonnaliiget. Kinni võetud ukrainlased viidi Moskvasse, kus nad ootavad kohut. Ukraina peab neid sõjavangideks.

Porošenko põhjendas novembri lõpus sõjaseisukorra kehtestamist lisaks Kertši sündmustele ka Vene vägede koondamisega Ukraina piiri lähedusse.

«Meie rahvusvaheliste partnerite toetus ja konkreetsed teod - nende surve Kremlile kombineerituna sõjaseisukorraga - on peatanud halvima stsenaariumi, mida Venemaa plaanis,» sõnas Ukraina riigipea kolmapäeval. «Nad ei lubanud Putinil ületada uut punast joont.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles