Nielsen: USA rakendab rändesurve tõttu erakorralisi kaitsemeetmeid (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen esindajatekoja komitee ees.
USA sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen esindajatekoja komitee ees. Foto: Reuters/ScanPix

USA rakendab erakorralisi kaitsemeetmeid, et tulla toime suureneva arvu piiril vahi alla võetavate immigrantidest lastega, ütles sisejulgeolekuminister Kirstjen Nielsen eile.

Nielseni lubadus järgneb teise piirile saabudes vahi alla võetud Kesk-Ameerika lapsimmigrandi surmale Ühendriikide ametkondade järelevalve all.

Sisejulgeolekuminister ütles avalduses, et külastab sel nädalal USA-Mehhiko piiriala, et inspekteerida arstlikke läbivaatusi ja tingimusi piirivalvepunktides.

«Vastuseks meie eestkoste all olevate laste arvu pretsedenditule tõusule olen andnud juhised terveks reaks kaitsemeetmeteks,» lausus Nielsen, reageerides Guatemalast saabunud lapse surmale.

Minister palus haiguse kontrolli- ja ennetuskeskuste (CDCP) ekspertidel uurida piire ületavate haigete laste arvu suurenemist ja tuvastada, missuguseid täiendavaid samme piirialal asuvatel haiglatel oleks võimalik astuda, selgus avaldusest.

Nielsen on enda sõnul palunud USA rannavalve meditsiiniüksusel hinnata ja teha asjakohaseid soovitusi piirivalve meditsiiniprogrammide kohta ja on palunud ka kaitseministeeriumil eraldada sisejulgeolekuministeeriumile täiendavaid meditsiinieksperte.

USA tolli- ja piirivalveameti (CBS) komissar Kevin McAleenan hoiatas aga, et agentuur ei tule toime tuhandete piirile saabujatega, sest enamik selle rajatistest ehitati aastakümneid tagasi üksinda saabuvatele meestele.

«Me vajame kongressi abi. Me vajame eelarvet arstiabi ja vaimse tervise alase abi osutamiseks lastele meie rajatistes,» sõnas McAleenan telejaamale CBS.

USA piirivalve on viimasel kahel kuul pidanud riigi edelapiiril kinni 139 817 immigranti, eelmise aasta samal perioodil oli piiril kinnipeetute arv 74 946.

Üle 68 500 immigrandi moodustasid perekondliku üksuse, kuid veel 14 000 olid saatjata alaealised, sõnas sisejulgeolekuminister ja lisas, et Ühendriikide süsteem on viidud murdepunkti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles